Oprez: Vikend u znaku jake do olujne bure / Na sjevernom Jadranu udari i do 130 km/h

Rekord-izmjeren-na-Krckom-mostu-Bura-puhala-brzinom-224-km-h_ca_large

Ožujak je mjesec bura. Pučka predaja kaže da se u ožujku moraju dogoditi tzv. “tri marčane bure” da bi zima svoje mjesto prepustila proljeću. Upravo s ožujkom promijenilo se i dotadašnje južno strujanje na sjeverno koje i danas traje.

Bure se redovno događaju u ožujku jer tada dolazi do jačih sinoptičkih promjena, odnosno do prijelaza iz zime u proljeće. Prošlogodišnju orkansku buru Dalmatinci će dugo pamtiti, jer je počinila i znatniju materijalnu štetu. O buri smo kao pojavi pisali prije u jednom od naših tekstova pa možete pročitati.

S burom se tako družimo već nekoliko dana, a protekle je noći ona i u Rijeci mjestimice imala gotovo olujne udare. Prema podacima Pljusak mreže, najjači udar zabilježen je na Pehlinu, a prešao je 16 m/s. Zanimljivo, u ovom je slučaju zapad bio vjetrovitiji od istoka.

Bure ima i tijekom petka. Jaka je na jugozapadu Kvarnera i u Istri, a sjeveroistočnjak vas čeka na putu kroz Gorski kotar. Puše i na A1 kod Sv. Roka. Rekli bismo tipično vrijeme za doba godine, bar što se bure tiče.

Sinoptička situacija je takva da se nad srednjim Sredozemljem nalazi ciklona koja se popunjava i premješta prema Jonskome moru, a sa sjevera polako jača anticiklona. Ta razlika u tlaku između spomenuta dva sustava dovest će do dodatnog jačanja bure.

DHMZ tako preko sustava Meteoalarm “narančasto”upozorava na jaku buru s olujnim, podno Velebita mjestimice i orkanskim udarima! srednja brzina vjetra>40 km/h; najjači udar vjetra 95-130 km/h.
Nadodajemo da će osim podno Velebita, kasno navečer u subotu olujne bure s orkanskim udarima biti i u Senjskim vratima, Kvarneriću te istočnom priobalju. Rijeka, Krk, Cres i Lošinj imat će umjerenu do jaku buru s olujnim udarima, rijetko mogućnost i za orkanski udar. U Istri se najjači vjetar očekuje na pulskom području, gdje također bura može puhati olujnom jačinom.

Drugdje u Hrvatskoj osjetno manje vjetra tijekom subote pa ostatak Jadrana i Gorska Hrvatska ima “žuto” upozorenje, a unutrašnjost Hrvatske nema upozorenja.

U nedjelju će bura u Rijeci još ojačati na jaku s olujnim udarima, a na ostatku područja zadržat će snagu od subote, olujna s orkanskim udarima. Dakle slijede dva dana s jakom do olujnom burom, uz mogućnost orkanskih udara, a olujnih udara bit će i u Rijeci!

Uz sve navedeno, suvišno je najavljivati poteškoće u pomorskom i kopnenom prometu. U ponedjeljak će vjetar malo oslabjeti.

Foto: RIMETEO Arhiva

Sličan sadržaj