Rekordna visinska (stacionarna) ciklona potopila jug SAD-a i donijela snijeg Meksiku

zacatecas-webcam-3.9.16

Nevjerojatno rijedak atmosferski događaj pogađa ovih dana jug SAD-a i Meksiko, gdje se danima nad glavama ljudi nalazi rekordno jaka visinska ciklona koja je uz to stacionarna, što predstavlja dodatnu nevolju.

Ciklona je doslovno zaglavila između zapadnih Kariba i istočnog Pacifika donoseći količinu kiše koja padne jednom u 200 godina.
Posebno se to odnosi na sjeverno područje savezne američke države Louisiane. Rekorder se zove Monroe, a od ponedjeljka do četvrtka ovaj je grad dobio 438 mm kiše. Nešto slično dogodilo se u Rijeci u rujnu 2013. godine, kada je u dva odvojena dana (13. i 29.) palo 458 mm kiše.

Zbog silne vode na jugu SAD-a promet je otežan ili u prekidu, materijalna šteta je ogromna, a najgore od svega da su se u bujici utopile 3 osobe.

U Meksiku je ovaj “puž” doveo do grmljavinskih oluja i snijega u planinama, ali do većih posljedica nije došlo, jer se ciklona ipak brže premjestila prema jugu SAD-a, a zaatim usporila svoje kretanje.
Iako su postojale najave da bi i Ciudad Mexico trebao dobiti svoju porciju snijega, (još od 60-ih godina prošlog stoljeća čeka) to se nije dogodilo.

Foto: Snijeg u Zacatecasu, Meksiko (web kamera)

Sličan sadržaj