U Srbiji poplavljene stotine kuća, za saniranje štete 2,2 milijuna eura

srbija poplaveOko 2,2 milijuna eura izdvojit će srbijanska vlada za sanaciju golemih šteta koje su proteklih dana izazvale velike poplave na zapadu i jugozapadu Srrbije, objavili su u srijedu dužnosnici, a meteorolozi za iduće dane najavljuju nastavak obilnih padalina.
Zbog izlijevanja rijeka u tri grada i trinaest općina proglašeno je izvanredno stanje, evakuirano je najmanje 170 osoba, a poplavljeno više od 710 obiteljskih kuća i na stotine pomoćnih objekata.

Obilne padaline pokrenule su i brojna klizišta, pa je u nekim općinama, poput Bajine Bašte na zapadu Srbije, u prekidu lokalni promet.

Najnovije procjene meteorologa kažu da će idućih dana na pojedinim područjima Srbije pasti i do 60 litara kiše po četvornom metru.

Vlada je u najpogođenijim područjima progalsila elementarenu nepogodu i pripremila program pomoći oko oko 2,2 milujuna eura. Direktor vladina ureda za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je da je za sanaciju šteta potrebno više od tog iznosa, jer je dosad evidentirano 710 oštećenih objekata u privatnom vlasništvu i oko 100 gospodarskih objekata, a poplavljeno je ili je još pod vodom više od 6000 hektara zemljišta.

Većina rijeka koje su za sobom ostavljale pustoš u zapadnoj j i jugozapadnoj Srbiji polako se povlači u svoja korita, a na teren su upućene crpke za izvlačenje vode iz poplavljenih kuća.

Izvor: HINA
Naslovna foto: AP

Sličan sadržaj