Ostaci tropskog ciklona Lusi stižu Novom Zelandu za vikend

650x366_03141306_screen-shot-2014-03-14-at-9.05.29-am

Iako ga nema na kartama tropskih sustava, tropski ciklon Lusi, kojeg pratimo još od Nove Kaledonije, kroz svoje ostatke predstavljat će prijetnju sjevernom dijelu Novog Zelanda, u dane vikenda. Postojat će mogućnost kiše i poplava te razornog vjetra.

Na svom putu prema Novom Zelandu Lusi je izgubila svoje tropske karakteristike jer je došla do područja s vrlo izraženim visinskim vjetrovima (eng. wind shear), a poznato je da za razvoj tropskih sustava viši slojevi atmosfere moraju biti mirni uz toplu površinu oceana.
Upravo zbog ova dva navedena razloga Lusi više nije tropski ciklon.

Tijekom petka i subote sjeverni dijelovi Novog Zelanda dobili su (i dobit će) prvo naoblaku, a zatim su mogući i lokalni grmljavinski pljuskovi. Ne očekuju se veće količine kiše, uglavnom do 25 mm, jedino viša područja i poluotok Coromandel mogu dobiti i do 100 mm kiše, uz mogućnost poplava.
Valovi će predstavljati problem uz obalu, gdje mogu doseći i visinu od 6 metara. Bit će i vjetra čiji udari mogu prelaziti 80 km/h, a uz obalu i na većim nadmorskim visinama i preko 100 km/h.

Ako se pogleda šira slika, jasno je da će Novi Zeland zapravo dobro i proći, obzirom da je ne tako davno Lusi bila snažan tropski ciklon 1. kategorije.

Ovime će se prekinuti i sušan period u dijelovima zemlje. Primjerice Auckland je od listopada do danas, dobio tek 200 mm kiše, a prosjek je 450 mm.

Naslovna: Lusi na satelitskoj snimci, blizu Novog Zelanda

Sličan sadržaj