Suša narušava kvalitetu zraka u Maleziji

650x366_03131228_139876291

Vjerojatno to nije najbitnije Malezijcima u ovom trenutku (bave se nestalim avionom), ali zbog suše koja traje već nekoliko mjeseci, kvaliteta zraka kojeg udišu jako se pogoršala.

Izraženi greben koji je na istom mjestu već mjesecima, spriječio je do dolaska velike količine vlage na Malajski poluotok, u sklopu sezone monsuna, koja je normalna za ovo doba godine.U protekla 2 mjeseca trebalo je pasti gotovo 400 mm kiše, a palo je manje od 10% od početka godine.

Greben visokog tlaka ponaša se poput poklopca u atmosferi, držeći opasne polutante blizu površine, što zrak čini sve više nezdravim, posebno na gusto naseljenom jugozapadnom dijelu Malezije.
Indeks onečišćenosti zraka (API) u Port Klangu, u petak ujutro iznosio je čak 308, a u dijelovima Kuala Lumpura bio je iznad 150.

Da bi shvatili koliko je to opasno trebamo objasniti API indeks.
Kada je API indeks između 100 i 200 zrak je djelomično onečišćen, problema imaju osobe s respiratornim bolestima, posebno stariji ljudi, kojima se savjetuje da ograniče aktivnosti na otvorenom. Čak i oni zdraviji trebaju biti na oprezu i uzimati dovoljno telućine.
API indeks između 200 i 300 vrelo je opasan za zdravlje, a onaj iznad 300 je pogibeljan.
Malezijske vlasti najavile su zatvaranje škola u mjestima gdje se izmjeri API indeks veći od 200.

Jedino vrijeme može olakšati ivot Malezijcima, a prema prognozama upravo to bi se trebalo događati u sljedećem tjednu. Očekuje se slabljenje anticiklone, a to će omogućiti vlažnom zraku da dođe i donese grmljavinske pljuskove, koje svi željno iščekuju.

Foto: Thinkstock photos

Sličan sadržaj