Pacifik: Tajfun Malakas i uragan Paine

clipboard01

Na Pacifiku je tropski aktivno uz sudjelovanje dva uragana (tajfuna). Zapadnim dijelom kreće se tajfun Malakas (slika), koji nakon što je pogodio Tajvan, nastavlja put prema Japanu.
Trenutno je 3. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od gotovo 200 km/h, a od kopna ga dijeli petstotinjak kilometara.
Već je nevolje donio japanskom Ryukyu otočju koje se našlo na udaru ove prirodne nepogode.
U utorak će stići do otoka Kyushu, snagom tajfuna 1. kategorije s udarima vjetra do 160 km/h te količinom kiše i do 300 mm. Prelazeći preko japanskog kopna polako će slabjeti te kad se ponovno vrati na Tihi ocean bit će tek tropska depresija, što se očekuje u srijedu.

Na istočnom dijelu Tihog oceana, puno bliže meksičkom kopnu nastao je uragan Paine, koji će po prognozi završiti direktno na kopnu i to potkraj tjedna. Trenutno je na samoj granici uragana 1. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od 120 km/h. Nalazi se na oko 300 km od južne točke Kalifornijskog poluotoka.
Idućih dana nastavit će se kretati udaljen od poluotoka, ali paralelno s njim, a onda će potkraj tjedna naglo zaokrenuti u smjeru kopna, ali znatno oslabljen.
Bez obzira na to, njegova vlaga doprijet će i do jugozapada SAD-a, koji je pogođen sušom, a veća količina kiše može dovesti i do poplava u nekoliko američkih i meksičkih saveznih država.

Sličan sadržaj