Pala obilnija kiša u Gorskom kotaru te lokalno na širem riječkom području, nove obilne oborine tek slijede / DHMZ upozorava na mogućnost pijavica!

Na vrijeme djeluje područje nestabilnog i vlažnog zraka, koje jeu noći s četvrtka na petak najviše kiše donijelo Gorskom kotaru.

Prema službenom podatku od 8h, najviše kiše palo je u Crnom Lugu (63 mm), slijedi Parg s 55, dok je u Delnicama palo 25 mm kiše.
Na Kvarneru je najviše kiše dobilo područje oko Omišlja na otoku Krku, zbog čega službena postaja u zračnoj luci ima izmjereno 43 mm, u Bakru 32, Kukuljanovu 26, Rijeci 20, Rabu 10, te Krku 1 mm.
Obilne oborine izmjerene su i na automatskim meteorološkim postajama u PGŽ: Vele Mune 54 mm, Hreljin 41 mm, Cernik 40 mm, Bakarac 37 mm te Doričići 35 mm.

Glavnina zabilježenih oborina dogodila se u drugom dijelu noći na petak, što se može vidjeti i na radarskoj animaciji

U 15h kiša izostaje s većine područja. Međutim smirivanje vremena je kratkotrajno, jer sa sjeverozapada Europe stiže dolina s frontalnim poremećajem, koja će na vrijeme osobito intenzivno djelovati u subotu u drugom dijelu dana pa sve do nedjelje u drugom dijelu dana.

Pritom će donijeti i vlo obilne oborine mjestimice. Samo u jednom terminu, po modelu ALADIN-HR (DHMZ), u subotu navečer te u noći na nedjelju na riječkom području može pasti i više od 30 mm kiše.
Uz kišu mogući su i pljuskovi s grmljavinom, jača nevremena pa i mogućnost pijavica!

I danas su izdana službena upozorenja od strane Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji je za subotu kroz sustav Meteoalarm objavio sljedeće:

Riječka regija
– Obilna kiša, uz moguće bujične poplave. količina oborine 40-70 mm
– Mjestimice su mogući intenzivni grmljavinski pljuskovi. Moguće su pijavice. vjerojatnost grmljavine 40-60 %
– Mjestimice jako jugo i jugozapadnjak. srednja brzina vjetra > 40 km/h

Kvarner i Kvarnerić
– Moguć je jak SE, potkraj dana NE vjetar. najjači udar vjetra 35-40 cv (65-75 km/h)

Gorje
– Mjestimice obilna kiša, moguće su bujične poplave. količina oborine 40-70 mm
– Mjestimice olujni udari jugozapadnjaka. najjači udar vjetra > 65 km/h

Sličan sadržaj