“Pali” prosjeci za studeni u Rijeci, Pargu, Malom Lošinju / Što nakon ciklone?

Clipboard01

Još nismo ispratili niti dvije trećine tekućeg mjeseca, a već sada možemo reći da će na području PGŽ on biti iznaprosječno topao i prosječno ili čak i iznadprosječno kišovit.

Ciklona koja se iz Ligurskog mora premještala prema sjevernom Jadranu donoseći obilne oborine i nevremena, još uvijek se svojim centrom nalazi u sjevernom Jadranu, iako je došlo do njenog značajnog popunjavanja.

Njena prisutnost i tijekom ove večeri dovela je do jačih grmljavinskih nestabilnosti na Kvarneru pa je lokalno u PGŽ tijekom utorka palo i 50 mm kiše.

Rijeka je sa 72 mm zabilježena u utorak ujutro, ukupno do sada u studenom dobila 232 mm kiše, dok je prosjek za studeni 163 mm.
Parg kod Čabra također je prešao oborinski prosjek za studeni koji iznosi 214 mm. Do 18. stufdenog u 8h zabilježeno je 337 mm kiše.
I otoci su dosegnuli prosjek. Imamo podatak za Mali Lošinj, koji je sakupio 143 mm kiše, a u prosjeku u studenom padne 127 mm.

Od postaja čije prosječne mjesečne podatke nemamo, situacija u studenom je ovakva (abecedno u mm):

Bakar 233
Crni Lug 342
Delnice 206
Krk 157
Kukuljanovo 272
Rab 136 mm

Grafički prikaz dosadašnjih oborina u PGŽ u studenom, možete vidjeti ispod naslova.

Imajući u vidu da je utorak bio vrlo kišan u PGŽ, ujutro će ta brojka biti još i veća.

Burnih događanja od utorka možete se prisjetiti OVDJE.

No što je s budućim vremenom?

Nakon što smo 14. studenog napokon dobili malo sunca, već od 15. studenog vrijeme se pogoršalo, a ciklone i fronte iz Sredozemlja dolazile su do našeg područja, a lokalno je u samo 3 dana palo i do 100 mm kiše.

U prvom dijelu srijede još će ponegdje biti povremene i slabe kiše, a zatim slijedi razvedravanje i okretanje vjetra na sjeverne smjerove i buru s kojom bi temperature zraka bile u postupnom padu idućih dana.

Od srijede nas očekuje postupna stabilizacija vremena jer će se naši krajevi naći pod utjecajem prostrane anticiklone sa sjeveroistoka Europe koja će nam donositi hladniji zrak, pa će tako i temperature zraka biti primjerenije dobu godine, naročito od petka.
To znači hladna jutra pa je u gorju i riječkom zaleđu moguć i mraz, dok će na obali i otocima jutra biti svježa. Danju u Gorskom kotaru hladno ili svježe, a na Kvarneru svježe ili ugodno vrijeme.

Prema trenutnim prognostičkim materijalima lijepo vrijeme uz slabu do umjerenu buru i dosta sunca osobito duž obale trebalo bi se zadržati najmanje do kraja tjedna.

Dugoročno, Atlantik i dalje predstavlja problem svojom ciklonalnom aktivnošću pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se ta situacija dalje odvijati. Jedno je sigurno, dok god je on aktivan, zime u našem dijelu Europe, osim eventualnih upada fronti sa sjeverozapada koje mogu donijeti nešto snijega najvišem gorju, neće biti.

Sličan sadržaj