Zima u SAD-u: „lake effect“ zatrpao obale Velikih jezera / Čak pedeset država s temperaturama ispod nule

Dijelovi obale Velikih jezera ovih su dane zatrpane snijegom. Razlog tome je „lake effect“ snow. To je zanimljiva pojava koja nastaje kada nad tople vodene površine dođe vrlo hladan arktički zrak.

U proteklih par dana uz obale jezera Erie i Ontario pale su ogromne količine snijega. U Lancasteru u predgrađu grada Buffalo u samo 24 sata palo ekstremnih 120 centimetara snijega. Zabilježeno je padanje snijega od 12 do 13 centimetara po satu i uz vjetar do 70 km/h.

U međuvremenu u sjevernom dijelu Buffala palo je tek nekoliko centimetara snijega, a to je sve zbog ovog fenomena koji pravi ogromne razlike u količinama snijega na malim udaljenostima.

U državi New York proglašeno je izvanredno stanje te je zatvorena autocesta u dužini od 200 kilometara.

Hladno vrijeme i snijeg povlače nažalost i nesreće. Tako su četiri osobe poginule, tri su preminule uslijed zatejanje srca zbog umora od čišćenja snijega, a jedna je osoba preminula u prometnoj nesreći.

Temperature u svih pedeset saveznih država SAD-a u utorak su bile na 0°C ili ispod. Temperatura se čak i na Havajima spustila ispod 0°C te je s time oboren rekord najhladnijeg američkog jutra od studenog 1976. godine.

Putnici su ostali zarobljeni na cestama, prugama i aerodromima, prilično zahtjevan zadatak su imali vatrogasci iz Buffala, morali su poroditi ženu koja nije stigla do bolnice.

Foto: Accuweather, Twitter

Sličan sadržaj