PENTAGON SE SPREMA ZA TOPLJENJE LEDA NA ARKTIKU


Pentagon priprema svoju prvu strategiju za područje Arktika jer ubrzano topljenje leda na tom području daje poticaj globalnoj trgovini i iskorištavanju energije, ali bi taj proces mogli pratiti i sukobi, rekao je američki ministar obrane Chuck Hagel tijekom konferencije u kanadskom Halifaxu.

Chuck Hagel je tijekom konferencije o sigurnosti u Kanadi rekao da će američka vojska razviti svoju infrastrukturu i mogućnosti i nastaviti s obranom američkog suverenitera oko Aljaske. On je naglasio da je dio nove stategije i suradnja s ostalim zemljama na području Arktika, uključujući i Rusiju.

‘Tijekom povijesti ljudi su se trudili otkriti nove granice, a nakon novih otkrića obično su uslijedili sukobi’, rekao je američki ministar. ‘Ne možemo izbrisati povijest, ali možemo se potruditi da se ona ne ponovi na Arktiku’, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posljednih je mjeseci nekoliko puta naglasio da je Arktik ključan za budućnost ruskog gospodarstva i sigurnosti, a nedavno je obnovio neke vojne baze u tom području.

Led na području Arktika se 2012. godine smanjio na najmanju površinu otkad je počelo satelitsko snimanje početkom 1970-ih godina, a mnogi stručnjaci smatraju da će se do sredine ovog stoljeća led potpuno topiti tijekom ljeta.

Kako se led povlači tako se brodovi sve više koriste kraćim putem između Atlantika i Pacifika, a sve je veća konkurencija među potencijalnim istraživačima naftnih i plinskih polja u podmorju.

HINA

Sličan sadržaj