Period vrlo aktivnih vremenskih (ne)prilika u Europi

press_93

Period potencijalno opasih vremenskih prilika započeo je za područje zapadne Europe pa sve do Mediterana. Očekuju se brojne grmljavinske oluje s prijetnjom tuče većeg promjera, obilne kiše, tornada/pijavica te razornog vjetra.

Prvi dan ove destabilizacije bio je četvrtak kada se preko Velike Britanije i Francuske do Biskajskog zaljeva premještala veća količina nestabilnijg i vlažnijeg zraka.
To je rezultiralo izraženijim grmljavinskim nestabilnostima na području Francuske, a zabilježena je pojava superćelijskih oblaka. Više tih oluja tijekom nedjelje će se spojiti u jedan jači i izraženiji sustav iznad zapadne Francuske, što će donijeti lokalno i izraženiju kišu.

Tijekom subote dio tih nestabilnosti prijeći će i u zemlje Beneluksa. Snažna nestabilnost i izraženo vertikalno strujanje lakoćom će dovesti do stvaranja i izraženijih oluja, koje uključuju stvaranje superćelijskih oblaka, snažnu tuču i jak vjetar.
Nakon subote te će se nestabilnosti organizirati u jaču frontu te krenuti prema Alpama, a zatim u novom tjednu zahvatiti Italiju i nastaviti svoj put prema Balkanu.

To će rezultirati vrlo nestabilnim vremenskim prilikama, na sjeveru Italije u nedjelju, a u ponedjeljak i utorak duž obale Jadranskog mora.

Nestabilnosti će se zatim zadržati i cijeli idući tjedan. Gotovo svaki dan bit će mogući lokalni pljuskovi. Sve to uz niže temperature zraka.

Sličan sadržaj