Pijavica kod Cresa / Nestabilan početak klimatološkog ljeta

Cres @ Velimir Balen
Cres @ Velimir Balen

U srijedu je stiglo i klimatološko ljeto, no sudeći prema najvišim dnevnim temperaturama ispravnije je bilo reći da se radilo o proljeću.
Najtopliji u PGŽ bio je Mali Lošinj s 25°C, u Rabu je izmjereno 24°C, Rijeci 23°C, Omišlju 22°C, a u svježem Pargu kod Čabra 17°C.
Uz promjenjivo oblačno vrijeme dolazilo je do pojave lokalnih pljuskova s grmljavinom pa je u Pargu izmjereno 7 mm kiše, a na Kvarneru od 0.1 mm do 0.3 mm.

Nestabilnosti još više dolaze do izražaja tijekom četvrtka. Obilni pljuskovi s grmljavinom u prijepodnevnim su satima zahvatili riječko područje, a posebno na zapadu grada pala je i obilnija kiša, što se može vidjeti i iz podataka sa automatskih postaja (Rujevica 37 mm, Pehlin 29 mm). Obilnih pljuskova bilo je i na Platku gdje je postaja izmjerila 27 mm kiše.

Na preostalom nespomenutom području oborina je bilo manje, iako je bilo grmljavinskih nestabilnosti. O nestabilnosti atmosfere svjedoči i činjenica da se uz obalu otoka Cresa, kod Martinšćice u četvrtak ujutro formirala i pijavica. Podsjećamo, slično se dogodilo i pred nekoliko dana u Rijeci ispred kontejnerskog terminala.

Nestabilno i za lipanj netipično vrijeme nastavit će se i do kraja tjedna, a prema prognostičkim materijalima slično bi moglo biti i veći dio sljedećeg tjedna.
To ne znači da neće biti sunca, samo ono neće dominirati ugođajem, jer će biti u društvu naoblake te uz mogućnost nezaobilaznih pljuskova.

Lipanj tako nastavlja stopama svibnja koji je nakon niza iznadprosječno toplih mjeseci napokon otišao ispod prosjeka.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj