Svibanj u PGŽ: Puno kiše i svježijeg vremena

Negativno odstupanje temperature na Jadranu posljednjih 7 dana svibnja; NOAA
Negativno odstupanje temperature na Jadranu posljednjih 7 dana svibnja; NOAA

Protekli je svibanj nakon niza mjeseci s prosječnim ili iznadprosječnim temperaturama, po svemu sudeći mjesec, u kojem je temperatura bar negdje u PGŽ bila niža od prosjeka. Izaći će to vjerojatno i u službenoj analizi DHMZ-a koja se očekuje za nekoliko dana.

Što se kiše tiče ni nje nije nedostajalo. Sve službene klimatološke postaje zabilježile su veću količinu od prosjeka. Najviše kiše palo je u Pargu kod Čabra, 158.8 mm (prosjek 138.8 mm). Zatim slijedi Rijeka sa značajnim odstupanjem od prosjeka. Palo je 138.4 mm, dok je prosjek za svibanj 103.8 mm. Veliku količinu kiše uz još veće odstupanje od prosjeka imao je Rab, u kojem je tijekom svibnja palo 120.9 mm. I u konačnici Mali Lošinj je tijekom svibnja dobio najmanje kiše od službenih postaja, 85.9 mm, ali je i to više od prosjeka koji iznosi 61.1 mm.

Tako smo i bez La Nine koja će uskoro početi dobili mjesec s temperaturama ispod prosjeka. Ako uzmemo u obzir da La Nina obično našim krajevima donosi i nešto hladnije vrijeme, za očekivati je da će se do kraja 2016. godine dogoditi još koji mjesec s temperaturama ispod prosjeka.

Sličan sadržaj