POČELA KLIMATOLOŠKA ZIMA, OBILJEŽAVA GA BURA / ZIMSKI PRODOR IDUĆEG VIKENDA I DALJE NA KARTAMA, HLADNOĆA SKORO PA SIGURNA, KOLIČINA I VRSTA OBORINE I DALJE POD UPITNIKOM


S prvim danom prosinca počela nam je i klimatološka zima i odmah baš nekako u skladu s tim početkkom, ponaša se i vrijeme. Tijekom noći na Kvarneru je ojačala bura pa su se tijekom dana, na vinodolskom području i podno Velebita mjerili i orkanski udari bure. Na Krčkom mostu zabilježeni su udari i od preko 110 km/h.

HAK:
Za sav promet zbog olujnog vjetra zatvorene su:
– autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica,
– državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački i
– Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvorene su:
– autocesta A1 između čvorova Maslenica i Posedarje,
– autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
– autocesta A7 Sv. Kuzam-Hreljin-Šmrika,
– Jadranska magistrala (D8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga i
– Paški most.

Na Krčkom mostu zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Bakra i Novog Vinodolskog još i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (II. skupina).

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Stinica-Mišnjak, Stinica-Stara Novalja i Brestova-Porozina te katamaranske Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula. Katamaran na liniji Split-Stari Grad isplovit će u 16 sati bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.

Na priloženoj karti možemo vidjeti zašto trenutno ima bure. Pri samom rubu karte vidite ciklonu od 1005 hPa na jugu Italije, dok istovremeno nad kopnom Hrvatske je tlak i od 1025 hPa. Upravo ta razlika u tlaku rezultira ovako jakom burom od sjevernog do srednjeg Jadrana.

Nama je ta ciklona (PGŽ) prvenstveno donijela buru, jučer i uglavnom do 10 mm kiše, dok je južnije prema Dalmaciji, tijekom jučerašnjeg dana ipak bilo lokalno i obilnije kiše. Jutros u 07h prema službenim podacima Komiža 19 mm, Split 13 mm.
U PGŽ Kukuljanovo 11 mm, Delnice 8 mm, Parg 5 mm, Rijeka 2 mm, a u Rabu niti cijeli milimetar kiše. Visine snijega danas se kreću od 1 u Crnom Lugu do 24 cm u Begovom Razdolju, dok je samo na Zavižanu više snijega, 66 cm. Nigdje nije pao novi mjerljivi snijeg.

Ista ciklona koja nama donosi buru jugu Italije donosi velike probleme. Palo je preko 200 litara kiše po kvadratnom metru što je izazvalo poplave i bujice. Uz to dolazi do pojave jakog vjetra te su zabilježeni veliki valovi na moru. Vrijeme bi se danas trebalo smiriti, ali ne zadugo jer je Sredozemlje i dalje jako nestabilno.

Kod nas u PGŽ, u novi tjedan krećemo bez značajnijih zbivanja. Bura će na riječkom području u ponedjeljak iz 01h u noći oslabiti, ne bi trebalo više biti olujnih udara, dok na istočnom priobalju nema nekog slabljenja, i tijekom ponedjeljka moguća je olujna bura s orkanskim udarima.
Djelomice sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom bit će tijekom ponedjeljka na Kvarneru, uz buru pa će i osjet hladnoće biti veći. U Gorskom kotaru bit će promjenjivo ili pretežno oblačno uz mogućnost slabih oborina, kiše ili snijega.
Stabilno vrijeme uz mogućnost jutarnjih magli u Gorskom kotaru i sjeverno strujanje obilježit će dane od utorka do petka.

Vikend već dulje vremena spominjemo kao ključ početka prosinca. Prodor je sve izgledniji na kartama, no oborinski je to još vrlo nedefinirano. Neki modeli vide brzopoteznu promjenu koja ne bi stigla donijeti dovoljno hladnoće za vrijeme oborina, dok drugi modeli poput najnovijeg izlaza modela GFS vide idealnu zimsku situaciju, sa stvaranjem skundarne ciklone te dovoljno hladnoće i vlage za snijeg do mora na riječkom području. Čekamo večerašnje izlaze da vidimo što kažu a do tada evo kako model GFS vidi tu siuaciju.

Sličan sadržaj