Počelo formiranje tropske oluje Edouard u Atlantiku

650x366 09120734 hd25

Uvjeti za formiranje Edouarda postaju sve povoljniji, stoga je realno očekivati da se ova tropska oluja u središnjem Atlantiku, tijekom vikenda intenzivira u snažnu tropsku oluju, moguće čak i u uragan.

Prije Edouarda, u Atlantiku je već bilo nekoliko tropskih depresija od kojih su tri prerasle u uragan (Arthur, Bertha i Cristobal), a jedan u tropsku oluju (Dolly).

Prognoza njegove putanje ide preko središnjeg Atlantika i daleko od kopnenih područja u idućih nekoliko dana, a trebao bi ostati udaljen od Kariba.

Ljudi na području Bermuda i Azora bi trebali pratiti njegovu putanju, s obzirom na Edouardov mogući utjecaj tijekom idućeg tjedna.

U međuvremenu, dok se čeka kakav će efekt imati Edouard, pažnju zaokuplja još jedno područje s grmljavinskim nestabilnostima koje se nalazi u blizini Floride, a u danima koji slijede lokalno će biti izraženijih grmljavinskih pljuskova.

Osim toga, južni dio Meksičkog zaljeva možda krije buduću tropsku aktivnost, no za to treba pričekati još nekoliko dana.

Spomenuti sustav (iz Meksičkog zaljeva) bude li se značajnije razvijao mogao bi završiti na jugu Teksasa ili u sjeveroistočnom Meksiku, do kraja ovog tjedna.

Do mogućnosti razvoja tropskog sustava doći će zbog konstantnog dotoka tropskog zraka s juga, dok će se istovremeno sa sjevera približavati hladna fronta. Sudar te dvije struje može dovesti do vrlo obilne kiše i lokalnih pljuskova.

Ovi pljuskovi dobro će doći sušom pogođenim dijelovima Teksasa.

650x366 09111537 hd14

Sličan sadržaj