Meksiko “u sendviču” između dva tropska sustava / Filipinima stiže Kalmaegi

ep201415_5day
Meksiko se ovih dana nalazi u prilično nezavidnoj situaciji. Do ponedjeljka će se njegove obje obale naći pod utjecajem dva tropska sustava.

Prva prijetnja zove se tropska oluja Odile (naslovnica) koja se nalazi na istočnom Pacifiku, a koja prikuplja snagu za daljnje jačanje. Tijekom subote se očekuje jačanje na kategoriju uragana najslabije kategorije. Trenutno je oluja stacionarna malo dalje od meksičke obale. Idućih dana očekuje se paralelno kretanje uz obalu sve do Kalifornijskog zaljeva.
Iako podalje od kopna i bez prelaska centrom preko njega, oluja će i dalje biti vrlo opasna.
Očekuje se i do 200 mm kiše na kopnu Meksika, a posebno na višim područjima. Uz obalu će doći do stvaranja plimnog vala zbog utjecaja uragana. Slično se može očekivati i idućih dana na najjužnijem dijelu Kalifornijskog zaljeva.

Čak i po nestanki Odilea, postoji nova tropska prijetnja na istočnom Pacifiku, a za sada o njoj nema smisla previše govoriti, jer je dovoljno udaljena i prilično slaba da bi u ovom trenutku mogla proizvesti negativne učinke na kopnu.

Meksiko ima i prijetnju s Atlantika, iako se ne radi o formiranom tropskom sustavu, ne znači da ne postoji mogućnost jačeg nevremena. Sjeveroistočnoj obali približava se tropski val, a sudarit će se s hladnom frontom koja dolazi sa sjevera, što je savršen “recept” za obilne oborine.
Ponovno su moguće količine i do 200 mm, posebno u planinskom području. Stoga će na sjeveroistoku Meksika postojati opasnost od poplava i odrona, ali kiša će ujedno označiti i prekid suše koja traje na tom području. Od početka godine palo je samo 40% oborine od prosjeka ili prevedeno u milimetre 295 mm kiše. Toliko primjerice Rijeka može dobiti kroz 24h.

Filipinima Kalmaegi

Navikli smo već svi, kada govorimo o Filipinima, da ih povezujemo s razornim tropskim sustavima. Prisjetimo se samo supertajfuna Haiyan, koji je koncem prošle godine počinio destrukciju kakva se ne pamti. Filipini se ponovno nalaze pod tropskom prijetnjom, ali ona, bar po trenutnim prognostičkim modelima, ne bi trebala biti tako smrtonosna, kako su znale biti oluje na tom otočju.
Kalmaegi je snažna tropska oluja koja se kreće prema Filipinima. Na svom bi putu trebala vrlo brzo ojačati na tajfun prve, a zatim i druge kategorije.
Na sjeveru zemlje se očekuje početkom sljedećeg tjedna, a do kopna bi ipak mogao oslabiti na prvu kategoriju. Iako ne zvući razorno, kao neki njegovi prethodnici, tajfun druge kategorije po život je opasna oluja koja sa sobom osim vjetra čiji udari mogu prelaziti i 200 km/h, donese obilnu kišu, mogućnost poplava i odrona, plimne valove itd. Stanovništvo se već naviknulo kako tropske sustave treba uzeti za ozbiljno.
Po prelasku preko Filipina tajfun će svoj put nastaviti prema Kini, a na udaru bi se mogao naći otok Hainan.

Sličan sadržaj