Počelo kalendarsko proljeće / Jaka promjena prekida niz sunčanih proljetnih dana

Cres, Robert Babić 0316

Jutros u 5 sati i 23 minute, stiglo nam je i kalendarsko (astronomsko) proljeće. Unatoč službenom datumu početka proljeća, 21. ožujka, koji je upisan u naše kalendare pa i u školske udžbenike i pamćenje generacija učenika, ovo godišnje doba već godinama u stvarnosti počinje dan ranije, 20. ožujka.

Početak proljeća, kao i početak jeseni, poklapaju se s ravnodnevicom ili ekvinocijem, pojavom u astronomiji kada Zemljina os nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca nalazi se u ravnini Zemljinog ekvatora. Sunce na svom prividnom gibanju po ekliptici prolazi kroz proljetnu točku u trenutku proljetne ravnodnevice i jesensku točku u trenutku jesenske ravnodnevice. Od 2008. do 2101. godine, proljetna ravnodnevica pada 19. ili češće 20. ožujka.

A prvom danu proljeća prethodilo je par sunčanih i toplih (pravih proljetnih) dana koji se bliže svome kraju. Od četvrtka u poslijepodnevnim satima do nedjelje do podneva, vrijeme je bilo u znaku sunca, a temperature čak i u gorju prilično visoke.

Gledajući od četvrtka do nedjelje, na Kvarneru je temperatura rasla i do 18°C (Rijeka, Senj), a tek malo svježije bilo je na službenoj postaji u Pargu kod Čabra. Mjerilo se do 14°C.
Kako je ožujak još uvijek dosta zimski mjesec, tako u jutarnjim satima nije bilo topline, unatoč tome što je tijekom dana dobro grijalo. Jutarnja temperatura i u Rijeci se spuštala na oko 5°C, a u Gorskom kotaru je išla i do -5°C mjestimice.

Nedjelja već najavljuje promjenu vremena, jer se u poslijepodnevnim satima naoblačilo, a naoblaka pristiže iz srednjeg Sredozemlja.

Zato će u prvom dijelu tjedna biti promjenjivije i nestabilnije vrijeme, s čestom kišom, a s prolaskom frontalnog poremećaja doći će do pada temperatura pa će proljetni ugođaj biti zamijenjen zimskim, u Gorskom kotaru. Njviše šanse za to postoje u srijedu, posebno iznad 1000 metara.
Na Kvarner se vraća i nova bura. Za srijedu modeli vide orkanske udare.

Drugi dio tjedna trebao bi biti stabilniji, a čini se da će tako biti i na sam Uskrs.

Ovo zahladnjenje koje će stići, samo je dio velike hladnoće koju smo još ranije u svojim analizama najavljivali za sjever i sjeveroistok Europe. Po svemu sudeći tamo će i ostati, a kod nas se manifestirati s povremenim prodorima hladnijeg zraka, kao što će biti slučaj u srijedu.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Foto: Robert Babić

Kako je trenutno u Europi s temperaturama, vidi se iz sljedećeg prikaza
Cres, Robert Babić 0316

Sličan sadržaj