Stižu kometi “blizanci”, jedan povijesno blizu Zemlje!

komet

 

Prije nekog vremena u jednom našem članku spomenuli smo Ured za koordinaciju planetarne obrane koja bi trebala štititi Zemlju od asteroida i kometa koji se suviše približe, a kojeg je osnovala Američka svemirska agencija NASA. I upravo iz NASA-e dolazi i vijest  o kojoj danas pišemo.

Danas i sutra vrlo blizu Zemlje proletjeti će dva “kometa blizanca”, a to bi bio jedan od najbliskijih susreta Zemlje s kometom nakon dugo vremena, no nijedan ne predstavlja opasnost za naš planet.

Iz NASA-e tvrde da će oba kometa proletjeti “nevjerojatno blizu” Zemlje. Komet koji će mimoići Zemlju u utorak učinit će to na udaljenosti od “samo” 2,2 milijuna kilometara, što je treća najmanja udaljenost otkako se bilježi. Otkriven je 22. siječnja ove godine, a isprva se mislilo da je riječ o asteroidu. Nakon što su znanstvenici uočili njegov rep, shvatili su da je riječ o kometu i nazvali su ga P/2016 BA14.

Drugi komet koji će danas proći pored Zemlje nosi naziv 252P/LINEAR, a otkrili su ga znanstvenici s MIT-a prije 16 godina. Pored Zemlje trebao bi proletjeti na udaljenosti od 3,3 milijuna kilometara.

Znanstvenici su ih nazvali “blizancima” zbog vrlo slične putanje i zbog činjenice da se kreću relativno blizu, te pretpostavljaju da je manji nastao raspadom većeg prilikom nekog prijašnjeg prolaska blizu Sunca ili Jupitera.

Prolasci kometa nisu tako učestali kao prolasci asteroida, a prolazak dva kometa za redom u dva dana izuzetno je rijedak događaj. Naš poznati astronom Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan kaže da promatrači neba ne bi trebali očekivati preveliki spektakl, čak i kada bi bilo vedro.

Naslovna, National Geographic.

Sličan sadržaj