Počelo naplaćivanje ulaska na Učku, sve glasnije pobune građana

Ulaz-u-Park-prirode-Ucka-vise-nece-biti-besplatan

Naplata ulaznica za područje Parka prirode Učka startala je jučer. U info centrima na Poklonu i Vojaku, te preko tjedna u Upravi Javne ustanove PP Učka u Lignju karte se mogu kupiti po 20 i 10 kuna po osobi, a na terenu će ih prodavati i djelatnici PP Učka. Odrasli plaćaju 20 kuna, djeca od 7 do 18 godina, studenti, osobe starije od 65 godina, članovi hrvatskih planinarskih društava 10 kuna, a za djecu do 7 godina, kao i stanovnike s područja sedam jedinica lokalne samuprave koje graniče s parkom, ulaz je besplatan.

– Želim još jednom naglasiti kako nikakve represije neće biti. Ovo je novost i za nas. Učka je specifična, u park se može ući s raznih strana. Uglavnom ići ćemo na kooperaciju i suradnju – govori Egon Vasilić, ravnatelj JU PP Učka, a na pitanje mogu li čuvari prirode legitimirati posjetitelje, dodaje kako oni imaju pravo zatražiti osobnu iskaznicu prema Zakonu o zaštiti prirode.

Mišljenje o uvođenju naplate u PP Učka su podijeljena. Neki smatraju kako se naplata morala uvesti zbog zaštite prirode, infrastrukture parka, odnosno kako svi parkovi prirode naplaćuju ulaz pa nema razloga da se to ne učini i na Učki, dok drugi misle da naplaćivanje jednostavno nije primjereno. Tvrde da cijena nije simbolična, smatraju kako su »svoj ulaz u park već platili«. Mišljenja su da se za taj novac na Učki nema što vidjeti, te kako je vrijeme uvođenja naplate definitivno krivo izabrano. Sljedbenici takvog mišljenja u velikom broju podržali su facebook stranicu koja je okupila više od sedam tisuća ljudi.

– Iz rasprava koje su se otvorile zbog uvođenja naplate ulaza, shvatio sam da dobar dio ljudi ne zna što sve postoji na Učki. Nisu informirani o svemu što je napravljeno, o poučnim stazama, šetnicama, atraktivnim lokalitetima, učionicama u prirodi… – ističe Vasilić.

Po pitanju naplate ulaza na web stranicama Grada Opatije oglasio se jučer i gradonačelnik Ivo Dujmić. Na stranici grada piše kako je informaciju o uvođenju naplate doznao iz medija. Dujmić je potom zatražio od mjerodavnih u PP Učka da hitno sazovu sjednicu Upravnog vijeća JU PP Učka na kojoj će povući odluku o naplati ulaznica.

– Premda se radi o odluci koja nije u gradskoj ingerenciji, najavljena naplata ulaznica u PP Učka itekako se tiče Opatije jer već sada ima refleksija, a ukoliko doista od 2. svibnja zaživi, tek može imati dalekosežnije posljedice i na život građana i na gospodarstvo grada koje od turizma živi; a poznato je – turisti, kako samo značenje riječi kaže, nisu žitelji općina i gradova na čijem se području nalazi PP Učka, a koji bi, prema najavi, trebali biti izuzeti od naplate ulaznica. Osim što to ne bi bila dobra odluka u perspektivi jer već izaziva negativne reakcije i publicitet uz koji se vezuje ime Opatije, ona izvjesno nije ni tržišno toliko opravdana, istaknuto je na gradskim stranicama na kojima je objavljeno i Dujmićevo pismo ravnatelju JU PP Učka.

– Mišljenja sam da se, nažalost, radi o vrlo neatraktivnom i diskriminirajućem potezu i to baš na početku turističke sezone, tim više što se nalazimo u godini velike opatijske obljetnice kojom slavimo 170 godina od početka organiziranog turizma u Opatiji. Grad Opatija je oduvijek smatrao PP Učka jednim od istaknutijih elemenata komplementarne turističke ponude te uvijek kada je to moguće ističemo vrijednost Učke za one goste koje žele doživljaj »i mora i planina«. Svoje ozbiljne namjere iskazujemo već dugi niz godina kroz Proračun Grada Opatije, zatim kroz praćenje manifestacija Parka, a posljednji primjer je aktivno financijsko i fizičko sudjelovanje u dovršavanju Opatijske planinarske obilaznice. Stoga smo neugodno iznenađeni da nas niste percipirali kao logičnog partnera u kreiranju Vaše poslovne politike te da prije objave ove informacije nismo konzultirani ili barem obaviješteni o namjeri uvođenja naplate za ulazak u Park. Vašu intenciju da osobama s osobnom iskaznicom s područja Grada Opatije ne naplaćujete ulazak u Park djelomično razumijemo, međutim upravo ovakav stav nama se čini diskriminirajući. Opatija se oduvijek ponosi svojom multikulturalnošću koja je duboko utkana u mentalitet našega kraja i njeguje prisan odnos sa svojim gostima, te je i s tog aspekta potpuno neprimjereno naplaćivati ulaznicu. Također, zbog ove nepopularne mjere za privlačenje posjetitelja zabrinuti smo i za buduće poslovanje postojećih ugostitelja u okviru PP Učka. Kako je objašnjeno putem sredstava javnog priopćavanja, radi se o ustaljenoj praksi naplate ulaska u parkove prirode diljem zemlje, međutim pitanje je da li je PP Učka ipak sadržajno spreman za takav tržišni potez ili se moglo počekati do izgradnje nekog ozbiljnijeg sadržaja – stoji u pismu gradonačelnika Opatije.

Tekst: Novi List
Foto: Novi List