Podaci o količini kiše od ciklone koja je potopila BiH i Srbiju

h5e-103392

Prošle godine imali smo situaciju s poplavama u srednjoj Europi, a ove godine jedna naizgled bezazlena ciklona donijela je veliku nevolju dijelu balkanskog poluotoka.

Ciklona je nastala još davno u Ligurskom zaljevu, kao posljedica ciklone nad sjeverom Europe, koja je prema Sredozemlju uputila frontu. Ciklona se brzo premještala duž Italije, uglavnom bez većih posljedica. Po ulasku u južni Jadran još se dodatno produbila, što je na sjeveru Jadrana dovelo do bure, do kiše u Dalmaciji.
Uslijedio je potom ulazak nad istočni Balkan i dodatno jačanje na ispod 1000 hPa i tu počinju nevolje za regiju.

U Rijeci je u 9. mjesecu 2012. godine palo preko 400 mm kiše, a glavnina je pala kroz dvije kišne srijede u kojima je palo dva puta od preko 200 mm kiše, u manje od 12 sati. Grad je malo bio potopljen u blizini centra, ali sve je prošlo bez posljedica. Razlog je taj što je Rijeka na brdu i voda ima kamo otići. Nažalost s nizinama Slavonije, BiH i Srbije to nije slučaj.

BiH
Za njihove prilike, od 13. do 16. svibnja pale su ekstremne količine kiše kakve dugo nisu zabilježene na ovim prostorima. Tuzla je u 4 dana dobila čak 244 mm kiše, a u svibnju taj podatak iznosi 303 mm. Radi se o novom svibanjskom rekordu za ovaj grad, dosadašnji je bio 224 mm iz 1961. godine. Pored ovih cifri, smješno zvući podatak da je prosječna svibanjska oborina u Tuzli 90 mm.
Osim u Tuzli obilne kiše bilo je i u drugim gradovima BiH: Han Pijesak 210 mm, Sokolac 176 mm, Gračanica 173 mm, Istočni Drvar 171 mm itd. Od većih gradova, Sarajevo je dobilo 127 mm kiše, Banja Luka 73 mm, a Zenica 132 mm.

Srbija
Ekstremnih oborina bilo je i u Srbiji. U Beogradu je u četvrtak palo 108 mm kiše. Od sredine travnja do sredine svibnja palo je preko 320 mm kiše, što je novi rekord za 30- dnevnu količinu oborina. Pao je i rekord za svibanj. Novi je 263.2 mm , a stari je bio 262.5 mm iz 1999. No, svibanj je tek na sredini.

Prema podacima od jutros, čini se kako kiša ipak u Srbiji posustaje, u protekla 24h najviše je palo u Vojvodini, do 30 mm. Oborina je bilo i u Beogradu, ali u osjetno manjoj količini, manje od 20 mm.

Ciklona se raspala i idućih dana bit će sve stabilnije. No, potrajat će još mjeseci prije nego se život vrati u normalu na pogođenom području.

Definitivno događaj koji će biti jedan od kandidata za meteorološki događaj godine u Europi.

Statistika: Risto Marić
Foto: Živinice (BiH), Mirza Bajrić

Sličan sadržaj