Sava u Posavini dosegla povijesni maksimum, i dalje raste

Sava-u-Posavini-dosegla-povijesni-maksimum-i-dalje-raste_ca_large
Foto: Danijel Soldo / CROPIX

“Zahvaljujem svima onima koji rade svoj posao, a naročito građanima koji, iako ovo nije njihov posao, pokazuju solidarnost i zajedništvo”, izjavio je premijer Milanović rekavši kako je država do sada učinila “maksimum koji je mogla da se ovo područje rastereti”.

Napomenuo je da je Hrvatska uputila pomoć i Srbiji i BiH za područja ugrožena poplavama. “Kad je ljudska nevolja u pitanju, treba pomoći”, rekao je premijer.

Na pitanje novinara hoće li država isplatiti odštetu stradalim područjima kazao je kako je s ministrom financija razgovarao o korištenju proračunske pričuve. “Razgovarali smo o nekim konkretnim iznosima koje ćemo utvrditi kada ovo sve prođe”, poručio je Milanović.

Štete bi, po njegovim riječima, trebale biti manje nego u Srbiji i BiH, ali kako je, rekao “šteta je šteta, i bez obzira na to kolika je velika je onima kojima je prouzročena”.

U pratnji premijera Zorana Milanovića koji se nakon Slavonskog Šamca uputio prema Županji nalaze se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić koji je ocijenio da se na terenu čini sve ne bi li nasip na Savi izdržao nadiranje savskih voda čiji je vodostaj u hrvatskom dijelu Posavine već dosegao povijesni maksimum.

“Stanje je takvo da Sava još raste, a vodostaji su pri vrhu nasipa. Utvrđujemo nasipe, ali nažalost voda još raste i to nas zabrinjava”, kazao je Plišić.

Duž savskog nasipa od Slavonskog Šamca do Račinovaca i Gunje u obrani od izlijevanja rijeke Save angažirano je nekoliko tisuća djelatnika raznih ustanova i službi, pripadnika HV, civilne zaštite HGSS-a do samih građana.
Sava i dalje raste

Zbog kontinuiranog rasta rijeke Save kod Slavonskog Šamca i Sikirevaca noćas je proglašeno izvanredno stanje na području Brodsko-posavske županije.

“Trenutno je najkritičnije kod mjesta Jaruge te smo zbog svega zatražili da na teren bude poslano još vojnika”, rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović. Svi građani koji se žele uključiti i pomoći trebaju se javiti u općine kako bi bili usmjereni na teren, dodao je.

Vlaović ističe da se na udaru vodenog vala koji stiže rijekom Savom našao i Slavonski Brod, gdje se danas isto tako očekuje proglašenje izvanrednog stanja.

“Jutros u 9 sati vodostaj Save dosegao je 905 centimetara, što je dvadeset centimetara više od dosad najvišeg izmjerenog. Od noćas su na snazi i izvanredne mjere obrane od poplave. Zbog izvanredne situacije održana je i sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje grada Slavonskog Broda. Na raspolaganje su stavljene jedinice civilne zaštite, kao i ljudstvo, mehanizacija i oprema svih gradskih trgovačkih društava”, rekao je za Hinu gradonačelnik Slavonkog Broda Miro Duspara.

Zbog izvanredne situacije i položaja samog centra grada na obali Save u Slavonskom Brodu u tijeku je posebna regulacija prometa. U ovom trenutku zatvorene su Ulica Tome Skalice, cesta prema gradskoj riječnoj plaži Poloj, te Šetalište braće Radić. Gradski stožer za zaštitu i spašavanje poziva građane da s ciljem smanjenja gužvi u prometu koriste alternativne prometne pravce.
U Županji i dalje kritično

Situacija u županjskoj Posavini u kojoj je na obrani od poplava na potezu od Županje do Račinovaca angažirano više od 1000 osoba i dalje je kritično, ali se očekuje da neće doći do probijanja savskih nasipa, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 9 sati bio je 1159 i prema riječima voditeljice vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjane Šota porast vodostaja Save opao je te sada ta rijeka raste pet centimetara svakoga sata naspram 10 koliki je bio porast tijekom jučerašnjeg dana.

Šota je također navela da je Sava kod Županje prešla vodostaj stogodišnjeg prosjeka uvećan za 1,20 metara.

Kod Županje nasip je podignut na visinu 1180, a očekuje se da bi Sava mogla doseći i do 1200 te će se nasip pojačati dodatnim vrećama pijeska. Trenutačno se očekuje da bi tijekom dopodneva u Županju trebalo stići dodatnih 50 tisuća vreća s pijeskom kao i novih 200-tinjak pripadnika Hrvatske vojske koji če uz postojećih 180 pomagati građanima u obrani od mogućih poplava.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ Kata Krešić uputila je apel stanovnicima županjskih općina čija se domaćinstva snabdijevaju iz lokalnih vodovoda da preventivno prije upotrebe prokuhaju vodu za piće dok vodu iz privatnih bunara ne bi smjeli uopće koristiti za piće.

Kao najkritičnija mjesta označeni su dijelovi nasipa kod Štitara i Račinovaca gdje, kako je rečeno, nasip klizi te ga je potrebno dodatno utvrditi.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje iz Vukovara Zdenko Lovrić ocijenio je da će najkritičnijih biti narednih nekoliko dana dokle god se ne primijeti da se vodostaj rijeke Save ne snižava. “Nadamo se kako do najgorega neće doći iako se u koritu i izvan korita rijeke nalaze ogromne količine vode. Nasipi međutim za sada odolijevaju jer su kvalitetno građeni i održavani”, kazao je Lovrić. (HINA)

Sličan sadržaj