Ponovno potresi na riječkom području

Epicentar potresa, Izvor: ARSO
Epicentar potresa, Izvor: ARSO

Nakon što nas je u utorak pogodio vrlo jak potres, čiji je epicentar bio u Sloveniji, danas se ponovno treslo riječko područje, ali u manjoj mjeri.

Prema seizmografima Republike Slovenije (jer su hrvatski vojna tajna i dojavljuju se samo oni bitni kroz izvješća), potres se dogodio u 14:34. Magnituda mu je bila 1.9 stupnjeva Richterove ljestvice, s epicentrom, 13 km istočno od Rijeke, negdje na području Hreljina.
Samo su ga neki osjetili tako da nije došlo do uznemiravanja većeg broja ljudi.

Novi potres dogodio se u 16:18, sa sličnim epicentrom, dok mu je magnituda bila 1.7 stupnjeva Richterove ljestvice. I ovaj potres su neki osjetili, a neki nisu na riječkom području.

Koliko se razlikuju hrvatski i slovenski profesionalci po pitanju upravo profesionalnosti, najbolje govori sljedeći primjer.
Na službenim stranicama ARSO-a, možete vidjeti sve nastale potrese, čak i one manje, jer odmah po nastanku se pojavljuju na stranici.
Kod nas, samo nakon nakon onih jačih ručno se piše izvještaj, tako da uopće nemamo stvarnu sliku seizmološke aktivnosti.
Sva sreća pa postoji ARSO.
Nakon riječkog potresa u utorak, kontaktirali smo Geofizički odsjek PMF-a u Zagrebu s upitom ako nam mogu poslati najjače riječke potrese. Isto smo učinili i s ARSO-m.
Od strane odgovornih ljudi iz ARSO-a, dobili smo odgovor u roku od pola sata i uputili su nas na Geofizički odsjek PMF-a u Zagrebu, jer da oni imaju taj podatak. Pogađate, od Geofizičkog odsjeka PMF-a, ni danas nismo dobili nikakav odgovor.

Ovo zapravo i ne treba čuditi. Živimo u zemlji u kojoj je sve do pred malo podatak o paloj količini kiše bio tajna, a ni danas ne možemo pogledati kakva je situacija što se kiše tiče nad Dalmacijom, jer radar ne postoji.
A živimo u 21. stoljeću, bar neki. Neki su još u 20, a možda i u 19. po pristupu, profesionalizmu i dostupnosti podataka.

Sličan sadržaj