Popravlja se šteta od nevremena u Karlovcu, voda ušla u 72 kuće

FAH H8053127karlovackliziste

Cjelovita analiza štete nastale u Karlovcu 5. kolovoza zbog rekordne količine kiše pokazala je da se nisu stekli uvjeti za proglašenje stanja elementarne nepogode, rečeno je na danas održanom sastanku gradske uprave s predstavnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora u kojima je nevrijeme izazvalo štete i aktiviralo šezdeset novih klizišta.

Utvrđeno je da je bujična voda ušla u 72 obiteljske kuće i 38 gospodarskih zgrada na području Zadobarja, Velike Jelse, Male Jelse, Borlina, Sajavca, Turnja, Cerovca Vukmanićkog i Tušilovića

Predstavnike tih gradskih četvrti i mjesnih odbora gradska je uprava izvijestila što čine službe koje u koordinaciji s gradskim Stožerom za zaštitu i spašavanje rade na sanaciji šteta. Građane su uputili da se za pomoć pri isušivanju svojih kuća obrate Vatrogasnom operativnom centru (na telefonski broj 193) ili Crvenom križu. Za dezinfekciju ili dezinsekciju građani se trebaju obratiti Zavodu za javno zdravstvo. Dogovoreno je i da će se u pojedine gradske četvrti i mjesne odbore postaviti kontejneri za glomazni otpad.

Stručne službe Grada Karlovca s predstavnicima ovlaštenih tvrtki obilaze klizišta koja ugrožavaju javne površine i objekte. Mjesnim odborima na čijem se području nalaze klizišta koja su na privatnim zemljištima, dostavljeni su podaci o nadležnim tvrtkama koje se bave sanacijom klizišta i odrona kako bi pogođeni građani mogli zatražiti stručno mišljenje i sanaciju.

Grad Karlovac i ovlaštene tvrtke rade na sanaciji oštećenja gradske komunalne infrastrukture, a stručne ekipe gradske uprave utvrdit će kakvo je stanje objekata u nadležnosti Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u Karlovcu je prošlog utorka, 5. kolovoza pala najveća količina kiše ikad zabilježena, a službeno se mjeri od 1949. godine. Kiša praćena grmljavinom počela je u pola sedam ujutro i u 90 minuta palo je 64 litre kiše po četvornom metro, a do jutra ukupno 94 litre.

To je nadmašilo dotadašnji rekord od 10. srpnja 1973., kada je palo 93,2 litre po četvornom metro u 24 sata. Koliko je to puno, govori podatak da prosječno u 30 dana kolovoza padne ukupno 96 litara.

Izvor: HINA

Sličan sadržaj