Portugal i Španjolska na udaru vrućine | U ponedjeljak izmjereno 38 °C | Grmljavinsko nevrijeme daleko u arktičkom krugu

Val topline, bolje rečeno vrućine, na južnim i zapadnim dijelovima Pirenejskog poluotoka se nastavlja. Dnevne vrijednosti temperatura zraka su dosegle 38 °C u ponedjeljak, a očekuje se još nekoliko dana vrlo vrućeg vremena za ovo doba godine.

Dnevne vrijednosti temperatura zraka dosegle su jučer čak 38 °C: Alcácer do Sal, Barrosinha (južni Portugal) dosegao je 38,1 °C. Mnoge postaje u Portugalu temperaturno su se vinule iznad 30 °C kao i mnoge postaje u južnoj, zapadnoj i sjeverozapadnoj Španjolskoj. To su izuzetno visoke temperature za ovo doba godine, od 12 do 15 °C toplije od prosjeka!

Očekuju se još dva vruća dana. Prema kraju tjedna ipak normalnije dnevne vrijednosti temperatura zraka.

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je Laponiju, u krajnjim sjevernim dijelovima Finske, Norveške, kao i na području sjeverozapadne Rusije. Ovo je daleko unutar arktičkog kruga.

Dok često u južnim i središnjim dijelovima sjeverne Europe vidimo oluje s grmljavinom – rijetko se mogu vidjeti oluje na sjeveru – osobito u ovim proljetnim mjesecima.

Karta munja u 48h, 12. i 14. svibnja. Karta: Blitzortung.

Sličan sadržaj