Posvuda u PGŽ pala obilnija kiša, idućih dana hladnije uz mogućnost većinom slabih oborina

U poslijepodnevnim i večernjim satima utorka preko našeg se područja premještala hladna fronta koja je donijela obilnu kišu posvuda u PGŽ, a bilo je i pljuskova praćenih grmljavinom.

Zapravo, prizor je na radarskoj snimci mogao zavarati da smo u proljeću.

Još jedan raritet je da su sve službene postaje u PGŽ dobile obilniju kišu, i to ne samo obilnu već i količinski vrlo izjednačenu. Tako sve postaje, prema podatku DHMZ-a od srijede u 7 sati, mogu stati u oborinski raspon od 38 do 66 mm. Najviših 66 mm izmjereno je u Crnom Lugu, a najmanjih 38 mm u Pargu, iako su ta dva područja zapravo zračnom linijom vrlo blizu.
Zanimljiv je podatak i za Rijeku, Rab i Mali Lošinj, koji su puno udaljeniji nego je to bio primjer Crnog Luga i Parga, a svejedno sve tri postaje stanu u raspon od samo 1 mm. U Rijeci i Rabu palo je 53 mm, a u Malom Lošinju 52 mm kiše.

Ako se pogleda radarska animacija iz vrha ove vijesti jasno je i zbog čega su se oborine ovako pravilno raspodijelile, oborinska pruga pemještala se od zapada prema istoku.

Van PGŽ kiše je bilo manje. Od lokacija s 30 ili više mm kiše (abecedni poredak) Božava je dobila 38 mm, Gospić 32 mm, Knin 41 mm, Ogulin 36 mm, Otočac 37 mm, Pag 35 mm, Pazin i Plitvice po 30 mm, Senj 38 mm, Slunj 32 mm, Šibenik 37 mm, Zadar 42 mm, ZD-aerodrom 32 mm te Zavižan 40 mm.
Fronta se s odmicanjem srijede spustila i na sam jug Hrvatske pa se i tamo lokalno mjeri i preko 50 mm kiše (pljusak.com)

S prolaskom fronte temperatura je pala pa više nije tako toplo kao što je bilo prethodnih dana, a protekle noći u gorju iznad 1000 metara bilo je i prolaznog snijega.
U Rijeci je u 14h izmjereno 10°C, Malom Lošinju 13, a Rabu 14°C. Hladnije je u Gorskom kotaru gdje je u sva tri grada izmjereno 6°C (DHMZ).

Vrijeme primjerenije dobu godine nastavit će se i idućih dana. U četvrtak će zapuhati bura koja će pojačavati osjet hladnoće, a njen vrhunac očekuje se u subotu i nedjelju kada će biti i olujnih udara. Osim vjetra idućih dana bit će i promjenjive naoblake uz mogućnost slabe kiše mjestimice na Kvarneru, dok će u Gorskom kotaru pasti i malo susnježice i snijega, posebno u petak te noć na subotu kada se može formirati i 5 do 10 cm snježnog pokrivača.

Naslovnica: Radarska animacija prolaska fronte | ARSO

Sličan sadržaj