ALPE | Od snježnih radosti do snježnih gadosti (FOTO, VIDEO)

Odmor mnogobrojnih turista u Alpama pretvorio se u noćnu moru zbog obilnog snijega koji je zatrpao poznata skijališta, pretežno na visini od oko 2000 metara.

Sredozemna ciklona koja je nastala u zapadnom Sredozemlju za vikend, donijela je ovaj obilni snijeg, a na nekim lokacijama mjere se nanosi i do 7 metara! Prometnice su blokirane, a jedini izlaz iz zatrpanih skijališta je zračnim putem. Uz snijeg zabilježena je čak i grmljavina!

U švicarskom Zermattu zarobljeno je oko 13.000 gostiju, a prema posljednjim saznanjima pokušaj uspostavljanja željezničke veze između Zermatta i Tascha je propao zbog obilnog snijega koji je zatrpao tunel. Uspostavljen je prijevoz helikopterima, ali sve ide usporeno zbog slabe vidljivosti, iako je plan da se ovim načinom evakuira 100-njak ljudi u sat vremena.

Problemi su i u talijanskom Sestriereu, gdje je u samo jednoj noći palo preko 2 metra snijega, zabilježena je i lavina koja se srušila na kuću i prošla bez žrtava, a borba s velikim količinama snijega traje i dalje.

Ista je ciklona još za vikend zatrpala središnji dio Španjolske obilnim snijegom, pa je bilo velikih poteškoća u prometu u okolici Madrida. Snijeg je padao i u Alžiru, točnije Sahari, na predjelima iznad 1000 metara.

Obilan snijeg u Alpama posljedica je dotoka veće količine vlažnog, toplijeg i nestabilnog zraka s juga, kojeg su u Europu “dovukle” atlantske ciklone, povlačeći toplinu s juga sa svoje prednje strane. Unatoč višim temperaturama u većem dijelu Europe, u Alpama na oko 2000 metara to je taman dovoljno za temperature oko nule 0°C (granične temperature), a na tim temperaturama uobičajeno pada i najobilniji snijeg.

Za Alpe još vrijedi visok stupanj od upozorenja od lavina, poplava i odrona, a za očekivati je da će se vrijeme napokon smiriti idućih dana.

Naslovna: Tignes, Francuska | Severe Weather Europe

Bonneval-sur-Arc, Francuska | Severe Weather Europe

Rosswald, Švicarska | Severe Weather Europe

Alžir | Severe Weather Europe

Aosta, Italija | Severe Weather Europe

Hospicij St. Bernarda, Švicarska, usporedba |Severe Weather Europe

Tignes, Francuska | Meteo-Alps

Tignes, Francuska | Severe Weather Europe

Cervinia, Italija

Sličan sadržaj