Požar progutao 500.000 hektara zemlje: Hladnije i kišno vrijeme pomaže vatrogascima u Kanadi

Wild fire in Fort McMurray
Slaba kiša koja pada već drugi dan pomaže gasiteljima golemog šumskog požara u Kanadi a vjetar koji puše u suprotnom smjeru zaustavio je napredovanje vatre prema pogonima pa su proizvođači postupno počeli povećavati proizvodnju nafte.

U požaru u sjevernoj pokrajini Alberti, energetskom srcu zemlje, koji je izbio ovaj mjesec, izgorjelo je više od 500.000 hektara zemlje, što odgovara šest puta većoj površini grada New Yorka.

Požar je također bio uzrokom neočekivano dugom prekidu proizvodnje nafte zbog zatvaranja naftnih pogona. Zbog toga je proizvodnja nafte u Kanadi pala za milijun barela dnevno.

Golemi šumski požar iz okolice grada Fort McMurrayja u Alberti, na zapadu Kanade u četvrtak je prešao granicu susjedne pokrajine Saskatchewana, izvijestili su vatrogasci.

Širenje požara u petak se lagano počelo usporavati kad je gasiteljima pomoglo nešto hladnije i kišno vrijeme koje je počelo dan ranije, rekle su pokrajinske vlasti.

“Očekujemo da ćemo preko vikenda zauzdati širenje vatre”, rekao je direktor vatrogasne službe u Alberti Chad Morrison.

Zbog požara koji je 1. svibnja buknuo u šumi u predgrađu Fort McMurrayja, evakuirano je gotovo 100.000 ljudi iz tog naftnog grada i okolice.

Požar je uništio šumu 80 km istočno i proširio se na pokrajinu Saskatchewan pa je sada na 40 km od gradića Clearwater River i La Loche.

U Fort McMurrayju vatrogasci su u četvrtak i dalje uspijevali zaustaviti širenje vatre prema naftnim bušotinama sjeverno od grada.

Vlasti namjeravaju udvostručiti broj gasitelja tijekom sljedeća dva tjedna na oko 2100 gasitelja a u gašenju će sudjelovati i buldožeri zrakoplovi.

Izvor: HINA
Naslovna foto: FAH

Sličan sadržaj