Pred nama je razdoblje promjenjivog proljetnog vremena | Mjestimice je izgledna i pojava “prljave” kiše

Nakon nekoliko stabilnih i toplih dana pred nama je period promjenjivog vremena koje će biti popraćeno južinom i kišom uz zadržavanje topline.

Trenutno se nalazimo između dva sustava, anticiklone po istoku Europe te ciklonalnog sustava smještenog na sjeveru Afrike. Ta će se ciklona ovih dana pomicati prema sjeveru pa će sa sobom povući i veći količinu vlažnog zraka, ali i pijeska nad naše područje što će rezultirati tzv. ‘blatnom’ kišom i učestalim jugom koje će prevladavati kroz novi tjedan.

Danas se stoga već od jutra očekuje jačanje južnog vjetra koji će do kraja dana na području otvorenog mora dosezati i olujne udare. Prevladavat će pretežno sunčano vrijeme do večeri, kada se očekuje dolazak ozbiljnije naoblake te prvih kapi kiše. Zadržat će se toplo, ujutro od 4 °C do 10 °C, a tijekom dana 17 °C do 23 °C, u Gorskom kotaru 15 °C do 20 °C.

S utorkom doći će i kiša, koja će glavninom pasti tijekom noći, a zatim će do kraja dana padati uglavnom lokalno na kopnenom području. Pritom se očekuje 5-15 mm nove kiše, dok će viša područja Gorskog kotara i područje oko Učke lokalno mjeriti i preko 50 mm oborine. Jugo će puhati jako, a kasno navečer očekuje se njegovo slabljenje. Jutarnje vrijednosti temperatura zraka bit će nešto više, na Kvarneru 10 °C do 15 °C , a u Gorskom kotaru oko 8 °C. Tijekom dana na uz obalu će se mjeriti i do 20 °C, a na kopnu uglavnom ujednačeno oko 15 °C.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj