Dan planeta Zemlje | Zaštitimo naše vrste

Dan planeta Zemlje 2019.

Dan planeta Zemlje se obilježava diljem svijeta 22. travnja s ciljem uključivanja stanovništva u proces usmjeren na zaštitu prirodnih resursa našeg planeta.


Obilježavanje Dana planeta Zemlje seže u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem Sjedinjenih Američkih Država održani “nacionalni skupovi za okoliš” na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman resornog ministarstva i udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje odvija se pod sloganom “Zaštitimo naše vrste” i usmjeren je na podizanje svijesti o važnosti očuvanja vrsta i njihovih staništa.

Republika Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim državama Europe. Do danas je zabilježeno oko 40 000 divljih vrsta, no procjenjuje se da u Hrvatskoj živi do 100 000 vrsta. Gotovo 2,7 % svih zabilježenih vrsta su endemi, a posebno su brojni endemi slatkovodnih riba i slatkovodnih beskralješnjaka. Zbog ljudskog djelovanja te prekomjernog korištenja prirodnih resursa mnoge su vrste i njihova staništa ugrožene. (Vlada RH)

Sličan sadržaj