Pregled četvrtka: Prolazno niže jutarnje temperature prije kišnog vikenda


Prolaskom ciklone koja je na vrijeme u Hrvatskoj djelovala u utorak i dio srijede, došlo je i do prolazne stabilizacije vremena. Mirna atmosfera i vedrina omogućili su da nakon duže vremena imamo nešto primjerenije jutarnje temperature dobu godine.

Četvrtak je tako osvanuo u Slavoniji i sa negativnim temperaturama. -3°C mjereno je u Osijeku, -2 u Gradištu i Slavonskom Brodu. Sa svoja -3°C smjestio se i visoki Zavižan, u Pargu je mjereno -1°C, Gospiću, Sljemenu i Daruvaru 0°C. Pozitivnih 1°C imali su zagrebački aerodrom i Bjelovar, Karlovac, Zagreb, zadarski aerodrom i Varaždin mjerili su 2°C, Bilogora, Sisak, Ploče i Krapina 3°C, Ogulin i splitski aerodrom 4°C, Pazin, Šibenik i pulski aerodrom 5°C, Rijeka 6°C, Split i dubrovački aerodrom 7°C, Hvar i Rab 8°C, Mali Lošinj, Zadar, Dubrovnik i Senj 9°C, dok su najtopliji bili Komiža i Palagruža s 11°C.
U većem dijelu unutrašnjosti i gorskom dijelu došlo je i do pojave slabog mraza.

Što se oborina tiče, do 7h u četvrtak najviše je palo u Metkoviću (26 mm), zatim slijede dubrovački aerodrom (13 mm), Ploče (12 mm), Dubrovnik (9 mm), Imotski i Ogulin (8 mm) dok su svi ostali imali vrlo malu količinu kiše.

Danju je u Slavoniji bilo pretežno vedro, u središnjim predjelima promjenjivo oblačno, a u gorskoj Hrvatskoj i na Jadranu umjereno do pretežno oblačno. Temperature su ponovno bile vrlo visoke. Hvar 16°C, Dubrovnik i Komiža 15°C, Makarska i Palagruža 14°C, Ploče, Split, Šibenik, Sisak, Rab i Mali Lošinj 13°C, Karlovac, Lastovo i Zadar 12°C, Daruvar, Bilogora, Bjelovar, Zagreb, Ogulin, Rijeka i Senj 11°C, Osijek, Gradište, Krapina, Varaždin, Križevci i Gospić 10°C, Pazin 9°C, Slavonski Brod 8°C, Parg 6°C, Sljeme 4°C, dok je najhladniji bio Zavižan na kojem temperatura nije rasla iznad -1°C.

Na Zavižanu je u četvrtak u 19h izmjereno 8 cm snijega. Ništa se nije otopilo od onog što je palo, obzirom na povoljnu temperaturu, a u idućem tjednu doći će i do povećanja snježnog pokrivača na najvišim vrhovima Velebita, ali i Gorskog kotara i Like, dok u još bližoj budućnosti dobar dio Hrvatske očekuje dosta kiše za predstojeći vikend.

Naslovna: Pogled na Hrvatsku iz satelita tijekom četvrtka, NASA

Sličan sadržaj