Pregled nedavne tropske aktivnosti: Nanauk, Cristina, Hagibis, Mitag

Cristina_Jun_12_2014_1740Z

U naslovu su navedena imena nedavnih tropskih sustava na svjetskim oceanimam, a u nastavku ćemo svakog od njih malo pobliže objasniti.

Počinjemo sa Indijskim oceanom. Do sada ove godine na Indijskom oceanu zabilježena su tri tropska sustava, dvije depresije i tropski ciklon.
Područje sniženog tlaka zraka formiralo se iznad Arapskog mora 9. lipnja. Sporo se organiziralo i 10. lipnja nastao je tropski ciklon 2A (snaga tropske oluje). 11. lipnja ciklon je dodatnim jačanjem dobio i ime, Nanauk. Idućeg dana Nanauk je imao svoj vrhunac. Zabilježena je stalna brzina vjetra od 85 km/h. Kako je kretanjem prema Omanu nailazio na jak visinski vjetar i suhi zrak, ciklon je počeo slabiti, a do 15. lipnja se raspao.
Nanauk_Jun_12_2014

Na istočnom Pacifiku prilično žestok start nove sezone. Službeno je počela 15. svibnja, a od tada su zabilježena tri vrlo snažna tropska sustava, od kojih su dva, Amanda i Cristina bili i veliki uragani 4. kategorije.
Cristina (naslovna) je posljednje od imena koje se vrtjelo istočnim Pacifikom. 6. lipnja južno od Meksika došlo je do potencijalne tropske aktivnosti, 9. lipnja nastala je tropska depresija, a već 6 sati kasnije tropska oluja Cristina, koja je nastavila s jačanjem. Uslijedilo je jačanje prvo na uragan 1. kategorije, zatim 2., a u konačnici i 4. kategorije, čime je Cristina postala drugi najraniji veliki uragan u povijesti.
Kako se udaljavala prema sjeverozapadu gubila je snazi i 16. lipnja potpuno se raspala.

Na tropskim sustavima najaktivnijem dijelu svijeta, zapadnom Pacifiku, do sada smo u 2014. godini ispratili tek 8 sustava, od kojih je najveći bio tajfun Faxai. Posljednju aktivnost obilježile su tropske oluje Hagibis i Mitag.
Hagibis se počela razvijati 8. lipnja u Južnokineskom moru, a u nedjelju je stigla do kineske obale. U pokrajini Guangdong lokalno je pala obilnija kiša, i do 200 mm, obzirom da je sustav bio spor, a bogat oborinom.
Ponegdje je bilo nestalo i struje, a zbog veće količine kiše lokalno je dolazilo i do poplava. Iako sustav više nije kompaktan, obilne kiše može biti i tijekom ponedjeljka.
Hagibis_Jun_14_2014_0240Z

Nekako usporedo sa formiranjem Hagibisa, blizu otoka Guangdong u Kini došlo je do formiranja tropskog sustava Mitag, koji je obilnu kišu donio dijelovima Filipinna, a zatim svoje kretanje nastavio prema Japnu gdje se i raspao.
Mitag_Jun_11_2014_0205Z

Satelitske snimke: NASA

Sličan sadržaj