Pregled nekoliko proteklih dana u Hrvatskoj, aktualnog i budućeg vremena

Clipboard01

Zbog dotoka vlažnog i nestabilnog zraka iz Sredozemlja, vrijeme nam je takvo kakvo je, klasično jesensko, a samo je unutrašnjost s nižim gorjem imala takozvanu umjetnu zimu.

Hladnoća je zbog inverzije ostala pri tlu, dok je po visini dolazilo do zatopljenja. Rezultat toga je i pojava kiše koja se smrzava u dodiru s tlom koja je padala na području Gorskog kotara tijekom srijede i dijela četvrtka. Na svu sreću sve je prošlo bez ozbiljnijih posljedica, neusporedivo sa proteklom zimom, kada je šuma u Gorskom kotaru ozbiljno stradala.

Tijekom četvrtka kopno i gorje bili su pod utjecajem hladnoće, a Jadran je imao već početke južine. To je dovelo do drastične razlike u temperaturi, a raspon između kopna i mora bio je čak 19°C.

Osim tolike razlike u temperaturi, dalmatinski otoci lokalno su dobili i preko 50 mm kiše. Jutros u 7h, pema podacima DHMZ-a, Lastovo je imalo izmjereno 55 mm kiše.
Vrlo kišovito na dalmatinskim otocima bilo je i tijekom srijede. Primjerice, na postaji Vela Luka, na otoku Korčuli, do sada u studenom palo je preko 150 mm kiše.
Nije baš usporedivo s postajama kod nas, ali stoji činjenica da se radi o obilnijoj kiši.


ČLANOVI/PRETPLATNICI
Situacija se neće promijeniti ni do kraja tjedna. Konstantan dotok vlage od ciklone u Sredozemlju, uvjetovat će nestabilnu atmosferu pa je posvuda duž obale moguća kiša, koje neće pasti u većim količinama.

O početku idućeg tjedna pisali smo dosta proteklih dana. Najnovije informacije upućuju na to da zahladnjenje ipak neće doći dovoljno brzo, jer će ciklona svojim centrom biti preblizu Hrvatskoj.

Pod tom pretpostavkom snijeg samo u najvišim dijelovima Gorskog kotara može doći u obzir, a modeli vide i obilniju oborinu.
Za niža područja bit će pretoplo uz kišu, a isto vrijedi i za Jadran. Zapuhat će bura, koja može imati i olujne udare. Bit će hladnije, ali ne dovoljno za snijeg.

No, to je samo jedan izlaz modela. Primjerice, da se ciklona pomakne samo 100 km južnije, našli bi se u njenom hladnom sektoru, uz vlagu stizala bi i hladnoća, umjesto topline, što bi značilo snijeg i u dijellu nizina Hrvatske.

Sličan sadržaj