Pregled vremenskih ne(prilika) u susjednim zemljama


Vremenske nevolje uzrokovane snijegom i ledom nisu stvorile probleme samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama. U idućem tekstu donosimo vam kratak opis nevolja koje su zadesile susjedne zemlje.

Obilne padaline o obliku snijega pogodile su Sloveniju i Austriju, da stvar bude gora u Sloveniji situaciju dodatno otežava i ledena kiša, koja posebno stvara probleme u prometu stvarajući poledicu. Poplave u Italiji su paralizirale neke dijelove.

U Sloveniji se u nekim školama ne odvija nastava, a kao što smo već napisali, snijeg i ledena kiša izazivaju prometne smetnje i zastoje u sjeverozapadnim i središnjim dijelovima Slovenije. U tunelu Karavanke koji se nalazi između Slovenije i Austrije, zbog radova promet se odvija izmjenično u jednom smjeru, što naravno dovodi do zastoja, dok je granični prijelaz s Austrijom Korensko Sedlo zatvoren zbog visokog snijega.

Da je “vrag odnio šalu” dovoljno govori u prilog činjenica da je Slovenska državna agencija izdala crveno upozorenje za sjeverozapad države, posebno na područje Julijskih Alpa gdje je povećana opasnost od snježnih lavina. Autoceste su ipak prohodne zbog redovitog čišćenja snijega, ali ipak dolazi do zastoja u autobusnom prometu. Promet na vlakovima linija Ljubljana-Sežana i Ljubljana-Koper je obustavljen zbog velike količne leda na kompozicijama.

Slovenska prometna policija upozorava vozače na opasnost zbog poledice i ledene kiše.

Zatvoreno je više regionalnih cesta, a neke su zatvorene i zbog snježnih odrona te drveća koje se polomilo i srušilo na cestu.

S obzirom na nepovoljnu vremensku prognozu, probleme u sjeverozapadnom dijelu Slovenije valja očekivati i idućih dana.

Ništa bolje nije ni u Austriji, gdje se na zapadu i jugu, odnosno u Tirolu i Koruškoj, cestovni i željeznički promet odvija otežano zbog snijega koji ne prestaje padati – u nekim mjestima je palo čak do 1,2 metra novog snijega. Pripadnici zimske službe iz cijele Austrije na putu su u Tirol i Korušku, kako bi osposobili prometnice.

U Tirolu su neke prometnice zatvorene zbog lavina, a cijeli krajevi odsječeni od ostatka svijeta.

Na pojedinim prugama u Austriji željeznički promet je potpuno obustavljen do daljnjega, a policija savjetuje da se na put ne kreće ako nije nužno.

Problema s vremenskim nepogodama ima i u Italiji, koja je zahvaćena teškim nevremenom. U Pisi prijeti opasnost od izlijevanja rijeke Arno iz korita, a škole su ostale zatvorene. U mjestu Volterra kod Pise urušio se 30 metara dugački dio zida iz Srednjeg vijeka, zbog čega su evakuirani stanari iz desetak stanova.

U okolici Firence došlo je do više poplava i pojavila su se klizišta.

Rim je također pogođen obilnom kišom. Obilna kiša padala je u petak cijelo prijepodne i izazvala velike nevolje. Došlo je do rušenja stabala, a pod vodom su mnoge ulice. Vodostaj Tibera snažno je porastao, jedna postaja podzemne željeznice je zatvorena zbog poplave.

Ni Srbija nije ostala pošteđena vremenskih nepogoda uzrokovanih jakim vjetrom i obilnim snijegom.

Olujan vjetar napravio je visoke snježne nanose u središnjem dijelu Banata i blokirao relaciju Zrenjinin-Beograd, između mjesta Perlez i Stajićevo zameteno nekoliko desetaka ljudi u više od 50 osobnih automobila. Ekipe koje su krenule u akciju spašavanja teško se probijaju zbog vjetra koji dostiže i orkanske udare.

Situacija je zabrinjavajuća, zarobljeni putnici ostaju bez goriva, hrane i vode.

Na tom dijelu zapriječila su se i dva tegljača koja dodatno otežavaju situaciju spasilačkim ekipama.

Na putu Požarevac-Drmno koji se nalazi u istočnom dijelu Srbije, zameteno je nekoliko desetaka automobila u kojima ima i djece.

Jak vjetar uzrokovao je velike probleme u Srbiji, u Beogradu i materijalnu štetu dižući limene krovove. Na Rijeci Savi otkačio se jedan od splavova-restorana i plutao rijekom dok nije udario u drugi splav. Srećom nema ozlijeđenih.

Za promet je potpuno zatvoreno više lokalnih cesta u južnom i srednjem Banatu.

U Vršcu udari vjetra dosežu čak i do 130 km/h, a međunarodni granični prijelaz Vatin, prema Rumunjskoj, prohodan je samo za putnički promet, dok teretnjaci tim pravcem do daljeg ne mogu voziti.

Slična situacija u Srbiji očekuje se do ponedjeljka.

Foto: danas.net.hr

Sličan sadržaj