Preživio let u stajnom trapu unatoč temperaturama i ispod -50°C

AP Photo/Eric Risberg
AP Photo/Eric Risberg

Izgleda da je moguće preživjeti let avionom u stajnom trapu, unatoč vrlo niskim temperaturama i zraku rjeđem nego na vrhu Mount Everesta.

Za ovo čudo pobrinuo se 16-godišnji mladić koji je u nedjelju preživio let u stajnom trapu Boeinga 767 koji je letio od Kalifornije do Havaja.
Imao je sreću što je preživio jer je na toj ruti avion letio na visini od 11 500 m, uz temperaturu koja je varirala od -46°C do čak -62°C. Čak i da je temperatura bila konstatno -42°C, radi se o ekstremnoj hladnoći koju malo tko može preživjeti.
Mladić je veći dio leta proveo u nesvijesti, a dugotrajno izlaganje hladnoći dovelo je do hipotermije. Tada se tijelo “zatvara” u obrambeni mehanizam kako bi sačuvalo temperaturu, za što mora koristiti prikupljenu energiju. Može se čak i dogoditi da smrt nastupi kao posljedica hipotermije, nakon što se tijelo zagrije.

Rizik je bio velik, niske temperature, rijedak zrak pa čak i sam stajni trap aviona prilikom slijetanja mogao ga je ubiti. Međutim, prošao je potpuno neozijeđen, a leta se ne sjeća. Još nije poznato kako je dospio u stajni trap.

Sličan sadržaj