Prirodne katastrofe u 2013. godini odnijele 25 tisuća života


Prirodne i katastrofe koje je prouzročio čovjek odnijele su ove godine oko 25 tisuća ljudskih života i prouzročile ekonomske gubitke u vrijednosti oko 130 milijardi dolara.
Prošle je godine u takvim katastrofama stradalo 14 tisuća ljudi, a ekonomski gubitci iznosili su 196 milijardi dolara, prenose agencije.
Najsmrtonosniji je bio tajfun Haiyan koji je u studenom pogodio Filipine i prouzročio smrt više od sedam tisuća ljudi.
Najveće ekonomske gubitke, od ukupno 18 milijardi dolara, prouzročile su poplave koje su u lipnju pogodile Njemačku, Češku i susjedne zemlje.
Ujedno, te poplave zauzimaju drugo mjesto na ljestvici “najskupljih” slatkovodnih poplava u povijesti. Prvo mjesto uvjerljivo drži poplava na Tajlandu u 2011., koja je prouzročila osigurane gubitke u ukupnom iznosu većem od 16 milijardi dolara.
Ove je godine drugo mjesto po visini ekonomskih gubitaka zauzela oluja praćena tučom nazvana Andreas, koja je u srpnju pogodila Njemačku i Francusku, prouzročivši procijenjene ukupne ekonomske gubitke od 3.8 milijardi dolara.

Značajne gubitke u Europi prouzročio je i orkanski vjetar Christian koji je u listopadu pogodio sjevernu i srednju Europu, te Xaver, koji je istu regiju pogodio ovog mjeseca.

Sličan sadržaj