Pročitajte što je zajedničko kravi i automobilu

Koncentracija ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi porasla je na rekordnu količinu u 2016. godini, objavila je početkom tjedna Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prošlogodišnje povećanje bilo je za 50 posto veće od prosjeka u posljednjih deset godina. Istraživači su priopćili da je kombinacija ljudske aktivnosti i meteorološke pojave El Nino razlog zbog kojeg je razina ugljikovog dioksida veća nego ikad u posljednjih 800 tisuća godina.

Loša je vijest i to da svijet jede sve više mesa, kojeg si u većim količinama sad mogu priuštiti i Indijci, zemlje Azije, Južne Amerike i neke afričke države u razvoju pa je za jedan posto lani porasla emisija metana, plina u čijem nastanku u velikoj mjeri sudjeluju i preživači. Metan u najvećoj mjeri nastaje u proizvodnji fosilnih goriva i curenjem plina u distribuciji, no »vjetrovi« krava, koza, ovaca i drugih preživača, odnosno njihov izmet, stvaraju preko 20 posto ukupnog metana u atmosferi. Osim što proizvodnja samo jednog kilograma govedine stvara 65 puta više CO2 nego proizvodnja, primjerice, kilograma krumpira, jedna krava metanom u jednom danu onečisti zrak koliko i jedan automobil. Na Novom Zelandu, koji ima značajan uzgoj stoke, 35 posto štetnih plinova čini upravo metan stoke. Dodatni problem u industriji mesa su antibiotici, koji se hrani za stoku dodaju radi bržeg rasta, no ujedno povećavaju proizvodnju metana u probavnom traktu (HINA).

Naslovna: Graeme Maclean

Sličan sadržaj