Proglašena elementarna nepogoda za općine Križ i Pisarovina / Dio Kosinja još poplavljen

Proglasena-elementarna-nepogoda-za-opcine-Kriz-i-Pisarovina_ca_large
Zbog poplava župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općina Križ i Pisarovine za razdoblje od 10. do 12. veljače.

U obje općine došlo je do znatnijih poremećaje za gospodarski život i stanovništvo na tim područjima, priopćeno je iz Zagrebačke županije.

Velike količine kiše u općini Pisarovina uzrokovale su izlijevanje Kupe i štete na poljoprivrednim kulturama, gospodarskim i stambenim objektima te komunalnoj infrastrukturi u naseljima Gradec Pokupski, Donja Kupčina i Lijevo Sredičko. U općini Križ nastale su štete na poljoprivrednim površinama, a poplava je uzrokovala otežano prometovanje na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama.

Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su procjeniti štetu i upisati je u Registar šteta za poljoprivredu, koji je u primjeni od 2. siječnja 2014., a za građevinske objekte i ostale štete dostaviti izvješće Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Župan Kožić jučer, proglasio elementarnu nepogodu za Veliku Goricu, Vrbovec te općine Rugvica i Pokupsko.

Iako se voda povukla za oko pola metra, područje Kosinja to jest Lipovog polja, Donjeg Kosinja i Kosinjskog Bakovca još je prometno odsječeno.

Lokalne prometnice su pod vodom i do tamošnjih naselja i zaselaka može se samo čamcima.

“U posljednjih 48 sati voda se povukla za oko pola metra. U akumulaciju Kruščica danas dotječe iz rijeke Like oko 100 kubičnih metara u sekundi i propušta se nizvodno od brane. Ako ne bude novih obilnijih kiša slijedećih nekoliko dana stanje će biti povoljnije,” rekao jutros voditelj ispostave Hrvatskih voda za Liku Mladen Vodička.

Stanje u Slivu Rijeke Gacke je pod nadzorom.

Za područje Kosinja i dalje su na snazi izvanredne mjere zaštite od poplava.

Tekst: Hina
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Sličan sadržaj