Proljeće 2014. – Donosimo sezonsku prognozu pojedinih modela (CFS)

cfs_anom3_z500_eur_201403_28-nggid041121-ngg0dyn-500x600x100-00f0w010c010r110f110r010t010
Počevši sa današnjim danom, idućih dana predstavit ćemo vam sezonske prognoze za proljeće nekih modela, koje su se ovih dana pojavile javno.

Novo godišnje doba nam stiže. Traje posljednji tjedan klimatološke zime, a od nje previše nismo vidjeli. Klimatološko proljeće službeno počinje 1. ožujka i traje do 31. svibnja.

Model koji se najviše koristi za ovakav tip prognoza je CFS (Climate Forecast System), a njega lansira NCEP (National Centers for Environmental Prediction), koji djeluje pri američkom Nacionalnom ured za atmoferu i oceane (NOAA-i). Pogledajmo što Amerikanci kažu kakvo će biti proljeće u Europi.

CFS prognozira prilično poznat trend. Pozitivni NAO (North Atlantic Oscillation) indeks s jakim grebenom nad istočnom Europom. (naslovna grafika)

NAO indeks pokazuje razliku tlakova između Azora i Islanda. NAO je pozitivan kada je tlak na području Islanda niži nego na području Azora i obratno. Ovakva razlika u tlakovima osigurava jaku zapadnu (zonalnu) struju od Atlantika prema Europi, a to je scenarij kojeg smo se nagledali ove zime.

Pozitivan NAO indeks u prosjeku znači više vlage i topline kontinentalnom dijelu Europe. S ovom zapadnom strujom s Atlantika Europi pritječe topla i vlažna zračna masa.

U skladu s time, prema modelu CFS, veći dio Europe može očekivati iznadprosječno toplo i vlažno proljeće. Ovakva kombinacija potencijalno je i vrlo olujna, što se najbolje vidjelo ove zime, kada je NAO indeks bio pozitivan i Ujedinjenom Kraljevstvu donio intenzivnu ciklonalnu aktivnost, česte oluje pa i materijalnu štetu.

Temperaturna anomalija za proljeće

Oborinska anomalija za proljeće

Idućih dana donijet ćemo viđenje UK Met Officea iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Sličan sadržaj