Promjena sinoptičke situacije: Na zapadu Europe ponovno anticiklona, obilnija kiša dijelu Sredozemlja

Rtavn541

Vjerojatno ste već shvatili princip funkcioniranja sinoptičke situacije nad Europom koji tako često ističemo. Dok je nad Ujedinjenim Kraljevstvom ciklona, područje Sredozemlja dobiva toplinu i uglavnom stabilnije vrijeme, dok tek poneka fronta s Atlantika dođe i do Sredozemlja.
S druge strane, kad anticiklona dođe na spomenuto područje, s njom dolazi i toplina, ali se Sredozemlju otvara tzv. “sjeverni koridor” i ako na sjeveru Europe postoje ciklone, one su “osuđene” na spuštanje prema Sredozemlju, jer im anticiklona koja se proteže na Atlantiku sprečavaju dolazak nad zapadni dio Europe.

Na današnjim prognostičkim materijalima možete vidjeti da Velika Britanija ima djelovanje ciklone koja se nalazi južno od Islanda, dok je nad Sredozemljem pozicionirana anticiklona.
Rtavn001

S novim tjednom doći će ponovno do promjene sinoptičke sitauacije (naslovna). Krajnji zapad Europe naći će se pod utjecajem ogranka anticiklone s Atlantika, a srednja Europa i Jadran pod utjecajem područja sniženog tlaka zraka, čiji će se centar nalaziti nad Njemačkom.
To konkretno znači i da će UK imati i ljetne vrućine s temperaturom od 30°C, a Jadran i dio Sredozemlja, nestabilno vrijeme s dosta kiše i nestabilnostima te temperaturama nižim od prosjeka.

Potkraj idućeg tjedna do Britanije bi opet mogla stići nekakva ciklona s Islanda, samim time bi se i Sredozemlje smirilo.

Sličan sadržaj