Arthur se raspao, Neoguri plijeni pažnju i stvara glavobolju Japancima

arthur-rain-ne
Uragan Arthur nakon što je prošao duž cijele američko-kanadske istočne obale, izgubio je tropska svojstva i oslabio, tako da o njemu neće biti više riječi nakon ovog teksta.
Podsjećamo, 25. lipnja američki NHC počeo je nadzirati područje sniženog tlaka zraka uz jugoistočnu obalu SAD-a. 1. srpnja uz obalu Floride nastala je tropska depresija. 2. srpnja stalni udari vjetra dosezali su 110 km/h, korak do 1. uragana sezone. Većć drugi dan Arthur je dosegnuo status uragana, a pomicanjem u smjeru sjeveroistoka, počelo je njegovo slabljenje s gubitkom tropskih svojstava nad atlantskom Kanadom.
04. srpnja Arthur je prizemljio u Sjevernoj Karolini te time postao najrnije zabilježeni uragan u toj saveznoj državi. Osim kiše i vjetra u SAD-u i Kanadi, bilo je i pojave tornada, brojnih nestanaka struje, poplava, erozija tla. Unatoč svim tim nedaćama, nitko nije poginuo.

Arthur je u usporedbi s Neogurijem koji se kreće zapadnim Pacifikom dječja igračka. Neoguri je vrlo snažan tajfun stalne brzine vjetra od 220 km/h, koji se kreće u smjeru Japana, u kojem su već sada sve službe na nogama. Do sredine idućeg tjedna stići će i do južnog Japana, a prognoze su da će tamo stići kao tajfun 4. kategorije. U međuvremenu, predviđa se još jedno jačanje, možda čak i na razinu supertajfuna 5. kategorije.
Pred Japanom su dani iščekivanja i priprema kako bi se uspješno obranili od nadolazeće nepogode.

Sličan sadržaj