U akciji s najvišeg vrha otoka Krka spašena ozlijeđena austrijska planinarka (FOTO)

Jučer u ranim poslijepodnevnim satima turisti na prepunoj bašćanskoj plaži svjedočili su atraktivnom ali prvenstveno zahtjevnom spašavanju s obližnje Obzove.

Cijela priča počela je nekoliko sati ranije kada se srednjovječni bračni par iz Austrije uputio na planinarsku turu preko hrpta Obzove. Oni su u Bašku stigli prvenstveno zbog aktivnog odmora. Kako primorske planine započinju gotovo na morskoj površini te iako nemaju veliku apsolutnu visinu, relativna visina koja se mora savladati ponekad predstavlja veliki izazov. Uzmemo li u obzir i to da putovi uglavnom vode po krševitom terenu u kombinaciji s visokim temperaturama izleti ponekad postaju prava pustolovina.

Žena se prilikom silaska pokliznula i pala te zadobila kompliciranu ozljedu noge. Nesreća se dogodila na planinarskom putu u jednom od klanaca koji se spuštaju s hrpta Obzove prema bašćanskoj plaži. Suprug unesrećene krenuo je po pomoć. Nalazili su se kilometrima udaljeni od najbliže prometnice. Pomoć je zatražena od tima Hitne medicinske pomoći koji se nalazio u Baški , a oni su uz konzultaciju vatrogasaca zaključili da je za tu vrstu spašavanja potrebna intervencija HGSS.

Putem centra 112 alarmirana je Stanica Rijeka. z baza na Platku i Vežici odmah po dojavi krenuli su spasilački timovi prema mjestu nesreće. Obzirom na izoliranost mjesta nesreće te stanja na prometnicama ( kolona pred krčkim mostom bila je preko 5 kilometara) zatražena je pomoć helikoptera.

U koordiniranoj akciji spašavanja do unesrećene osobe prvi je stigao tim spašavatelja s liječnikom HGSS-a . Pregledom te zbrinjavanjem ozljede liječnik je potvrdio potrebu za helikopterskim transportom. Nedugo potom uz pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na mjesto nesreće stigao je dežurni tim letača spašavatelja HGSS-a. Usprkos velikoj vještini pilota HRZ-a, konfiguracija terena i jak vjetar nisu dozvoljavali spašavanje sa samog mjesta nesreće te je unesrećena osoba uz pomoć zemaljske ekipe transportirana na vršni greben od kuda ju je potom preuzeo helikopterski tim.

Sasvim sigurno turisti s početka ovog teksta osvjedočili su se o Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji za odmor, u kojoj djeluje sposobna spasilačka služba.


Izvor: HGSS

Sličan sadržaj