Proteklu ciklonu obilježila bura u Makarskoj, nova ciklona nosi mogućnost snijega ponegdje na Jadranu

Osim obilnog snijega u Gorskom kotaru, Lici i ponegdje u unutrašnjosti Hrvatske, proteklu ciklonu obilježila je i bura. O ponekom orkanskom udaru u Rijeci i materijalnoj šteti smo već pisali, ali snažne bure bilo je mjestimice i u Dalmaciji.

U subotu je bura u Makarskoj imala udar od preko 130 km/h, pri čemu je počinjena i manja materijalna šteta. A vjetrovito je bilo i drugdje u Dalmaciji pa i na otocima. Epizoda s burom nastavlja se već tijekom iduće noći, jer su podno Velebita mogući orkanski udari, a sve zbog razlike u tlaku između juga i sjevera Jadrana, koji će prouzročiti produbljavanje ciklone koja se u ovim trenucima premješta preko Tirenskog mora prema Jadranu.

Ponedjeljak prije nove ciklone donio je još jedno vrlo hladno jutro u Hrvatskoj. Temperature su se spuštale i do -18°C, koliko je izmjereno u Slatini. Došlo je i do smrtnog slučaja zbog smrzavanja muške osobe.
Tijekom ponedjeljka u Hrvatskoj je u prvom dijelu dana bilo promjenjivo oblačno, ponegdje uz sunčana razdoblja i u većini krajeva suho. Prema kraju dana sa zapada se počelo naoblačivati zbog utjecaja nove ciklone. Zbog dovoljno hladnoće po visini, ne treba isključiti da snijega ponegdje bude i na Jadranu, poseno sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji.

Utjecaj ove ciklone brzo će slabiti, pa se do kraja srijede očekuje prolazno smirivanje vremena, a zatim od četvrtka ponovno nestabilnije, ali i toplije, posebno na Jadranu.
Gorski kotar to zatopljenje neće previše osjetiti, nastavit će se hladnije vrijeme s povremenim snijegom.

Od prve ciklone viši dijelovi Učke dobili su i nešto snijega, Marin Vlastelica

Sličan sadržaj