PRVI SNIJEG U RUSIJI / IDUĆI TJEDAN ISTOKU EUROPE OSJETNO ZAHLAĐENJE


Pomalo, ali sigurno ulazimo u hladniji dio godine, a neka mjesta na sjevernoj hemisferi odlučno grabe i prema prvom pokazivanju zime.

Pisali smo o situaciji u Sjevernoj Americi, ali i Europi i Aziji počinju nazovimo pripreme za prve hladne udare. Tako je danas u pokrajini Tuli u Rusiji pao prvi snijeg. Nije to bilo padanje za pamćenje, nego tek pokoja pahulja, ali sve je to snijeg.

U idućem tjednu situacija bi se mogla dodatno zaoštriti. Više-manje svi modeli su složni da bi sredinom idućeg tjedna istok Europe mogao pogoditi pravi zimski prodor. Još je pretoplo da bi Arktik bio generator neprekidne hladnoće, ali i dalje će zahlađenje biti fdovoljno za mogućnost prvog snijega istočnoj Europi iznad 500 m, a izuzev možda Rumunjske, gdje bi snježna granica mogla i niže.

Hrvatsku bi taj hladni prodor uglavnom trebao zaobići izuzev možda Slavonije, gdje bi se zahlađenje osjetilo više nego u ostatku zemlje, dok će se najmanje osjetiti na Jadranu. Prema najnovijem “meteoadriatic” produktu, karti visine snježne granice, snježna granica u Slavoniji ne bi trebala biti ispod 1500 metara, dakle daleko previše za bilo kakvo spominjanje snijega.

Zima će nam polako pokazivati “zube” kroz poneki hladni prodor, ali pričati o tome da će biti “zima stoljeća” ipak je daleko prerano.

Grafika: Visina snježne granice po modelu GFS, maps-meteoadriatic.net

Video: Prvi snijeg u Rusiji, grad Venev, pokrajina Tula, autor: Artyom Scherbachenko
http://www.youtube.com/watch?v=tsKa8_YNtko

Sličan sadržaj