Put bivšeg uragana Gonzalo: Od Bermudskog otočja do Balkana, u Velikoj Britaniji jak vjetar (VIDEO)

U petak i u petak navečer Gonzalo je prošao točno iznad Bermuda kao uragan 2 kategorije donoseći vjetrove i do 160 km/h.

Tijekom vikenda ostatci uragana utjecali su i na vrijeme u Newfoundland-u i u Kanadi s jakim vjetrovima i kišom. Oluja je u ponedjeljak i utorak lokalno nanijela štete i Velikoj Britaniji i Irskoj. Vjetrovi u Velikoj Britaniji su puhali do 85 km/h. Najteže pogođena područja su Dublin,Liverpool,Stornoway i Tiree.

Najmanje je jedna poginula osoba, a više ih je ozlijeđeno tijekom oluje, većinom zbog pada stabala na kuće i automobile. Tijekom vrhunca oluje preko 600.000 domova je ostalo bez struje. Željeznički promet je imao velikih problema zbog pada stabala preko pruge.

U Velikoj Britaniji vjetrovi su bili toliko jaki da su otpuhali vodopad. Ovaj nevjerojatni događaj snimljen je u distriktu Derbyshire Peak blizu Hayfielda u Velikoj Britaniji. Video pogledajte u nastavku.

U utorak poslijepodne i navečer ostatci Gonzala su došli do Nizozemske, Belgije i Njemačke. Obalna područja su imala problema zbog plimnog vala, koji je bio najizraženiji u Nizozemskoj. Oluja se nakon toga premjestila još južnije, tako donijela obilnu kišu u Austriji,Sloveniji,Hrvatskoj i Mađarskoj. U Sloveniji je zabilježeno plavljenje domova zbog velike količine oborina.

Na višim visinama je pao značajniji snježni pokrivač. Snijeg je pao u Austriji,Švicarskoj i Francuskoj.

Od srijede do četvrtka nestabilnosti su došle i do Srbije,Rumunjske te Kosova donoseći obilne kiše.

Veći gradovi koji u nastavku tjedna mogu doživjeti poplave su Beograd(Srbija),Tirana(Albanija),Atena(Grčka) i Sofija(Bugarska). Kratko rečeno cijeli balkanski poluotok će biti pod prijetnjom za poplave, ali najviše kiše se očekuje u Grčkoj. Kako se oluja kreće prema istoku, jaka kiša će pogoditi Bugarsku u subotu navečer, a nakon toga se kretati prema zapadnoj Turskoj.

Sličan sadržaj