Raste broj žrtava tajfuna Goni na Filipinima / Dodatno ojačao na putu prema Japanu

wp201516_5day

Tajfun Goni svakako je prvo ime od svih trenutno aktivnih tropskih sustava i po snazi i po posljedicama koje je ostavio. Na Filipinima je smrtno stradalo 14 osoba, a za 3 još uvijek traje potraga. Tajfun je doslovno potopio grad Baguio na otoku Luzonu, gdje je u 3 dana palo čak 711 mm kiše.
Postavlja se pitanje, što bi tek bilo da je tajfun direktno udario na kopno, kad su ovakvi učinci, a sustav je samo okrznuo sjever Filipina?

U dane vikenda tajfun je jačao i zahvatio Ryukyu otočje s udarima vjetra koji su prelazili i 250 km/h. Preciznije, zabilježen je udar vjetra od 256 km/h, što se nije dogodilo od početka mjerenja.

Tajvan je ostao pošteđen, ali to nikako neće biti slučaj s Japanom, kojemu tajfun juri u susret. Trenutno je 3 kategorije, stalne brzine vjetra 205 km/h.
Za razliku od prognoze prije nekoliko dana, Japanu sada prijeti direktna opasnost, jer bi sustav mogao na kopno stići snagom tajfuna 1. kategorije, već tijekom utorka.
Nakon Japana, nastavio bi svoj put nešto slabiji u smjeru Južne Koreje, možda čak i Rusije, gdje bi se na udaru našao i Vladivostok.

Goni je samo jedan od ukupno 8 tropskih područja s nestabilnostima ovog trenutka u svijetu. Njegov brat blizanac Atsani bježi od Japana kao tajfun 1. kategorije, dok ide u smjeru sjeveroistoka. Zanimljivo, modeli nakon srijede nemaju izračune za njega.
Na središnjem Pacifiku tropska oluja Loke ne prijeti kopnu, ali modeli vide jačanje i na sustav 1. kategorije.
Odmah jugozapadno od njega tropska depresija Kilo, u početku je bila prijetnja Havajima, no današnji modeli otklanjaju tu mogućnost skrećući je prema zapadu, u smjeru Lokea.
Negdje u ravnini tropske depresije Kilo, ali osjetno istočnije prema Americi, na istočnom Pacifiku, nalazi se i područje grmljavinskih nestabilnosti koje može nastati u organiziraniji tropski sustav koji bi se prema izlazima modela, trebao kretati u smjeru Havaja. Šanse za jačanje u idućih 48 sati su vrlo visoke, a iznose 70%.
Na Atlantiku, nakon eksplozivnog jačanja Danny je prilazeći Karibima jako oslabio. Trenutno je tropska depresija koja će sigurno zahvatiti istočne Karibe, ali je pitanje koliko kao takav može idržati, tim više jer nakon srijede prognostički modeli više ne vide njegovo postojanje. Osm njega, Atlantik ima još dva područja s nestabilnostima, od kojih ono na središnjem Atlantiku ima čak 90% šansi za prelazak u nešto više.

Prava tropska gužva vidljiva je i na sljedećoj grafici; Izvor: WU

Sličan sadržaj