Rekordna kiša u Japanu i poplave u Kini

I početkom srpnja iz različitih krajeva svijeta stižu vijesti o meteorološkim ekstremima. U ovoj vijesti naglasak ćemo staviti na oborine, iako će i o temperaturama biti riječi.

Japan
Tropska oluja Nanmadol početkom srpnja Japanu je donijela obilnu kišu, a u kombinaciji s hladnom frontom, došlo je i do obaranja apsolutnih oborinskih rekorda.
U gradu Asakura, u 24h palo je 542 mm kiše, od čega 129.5 mm u samo sat vremena! U gradu Hamada, palo je preko 80 mm kiše u sat vremena, zbog čega je stanovništvo bilo prisiljeno na evakuaciju. U Kanagiju je u 24h palo 370 mm kiše što je apsolutni oborinski rekord za taj grad.
Obilna kiša prouzročila je i poplave, ali bez stradalih.

Kina
U dijelovima Kine također je pala obilnija kiša i prouzročila poplave, ali krivac nije bila tropska, već monsunska aktivnost. Na jugu zemlje u poplavama je živote izgubilo najmanje 56 ljudi.
Od 26. lipnja u gradu Guilin palo je 558 mm kiše. Obilna kiša podigla je vodostaje brojnih rijeka te dovela do njihovog izlijevanja, što je prisililo stanovništvo na evakuaciju.

Aktualna tropska aktivnost
Od trenutnih događanja valja istaknuti nekadašnji uragan, a sadašnju tropsku oluju Eugene, koja se kreće na sigurnoj udaljenosti i paralelno s Kalifornijom. Direktnog udara nema, ali sustav je dovoljn osnažan i posredno Meksiku donosi mjestimice obilniju kišu te vjetar, valove i plimu.

Sličan sadržaj