U Iranu 54°C, na Grenlandu -33°C / U oba slučaja mogući svjetski rekordi?

29. lipnja u iranskom gradu Avhazu izmjerena je najviša dnevna temperatura od 53.7°C, a uz prisutnost vlage u zraku osjet je bio kao da je 61°C!
Ukoliko se tih 53.7°C pokaže vjerodostojnim podatkom bit će to izjednačenje svjetskog rekorda. Prijašnji rekordi iz Libije i Doline smrti odbačeni su kao nevjerodostojni od strane Svjetske meteorološke organizacije.

Dakle, pored tih 53.7°C, naša vrućina čini se kao dječja igra. Iako, početkom lipnja na Pirenejskom poluotoku temperatura se penjala i do 45°C, a zatim se u drugoj polovici lipnja i prema njegvom kraju preselila na jug i jugoistok Europe.
Vruće je bilo i na zapadu i jugozapadu SAD-a u drugoj polovici lipnja, u Las Vegas u Nevadi (47.2°C) i Needles u Kaliforniji (517 °C) što je izjednačenje apsolutnih rekorda. Nastavilo se i u prvoj dekadi srpnja (Dolina smrti (52.7°C, 8. srpnja).

Hladnije od prosjeka u lipnju bilo je pak na sjeveroistoku Europe, u Moskvi tako hladno nije bilo u proteklih 14 godina.

A na Grenlandu, početak srpnja bio je najhladniji u povijesti. I ne samo tamo, već možda i za cijelu sjevernu hemisferu. Na postaji DMI, na oko 3.000 metara visine, 4. srpnja izmjereno je -33°C, a zanimljivo, iako je sezona topljenja Arktičkog leda, on se povećava!

Sličan sadržaj