Rekordne vrućine ponegdje u Japanu i Meksiku

Flag-Pins-Japan-Mexico
Vrućine koje su zadnjih nekoliko dana harale područjem Sjeverne i Juže Koreje, Mongolije te sjeveroistokom Kine, proširile su se i na Japan. Na japanskom otoku Hokkaido izmjeren je novi temperaturni apsolutni rekord.

Na čak 12 meteoroloških postaja u Japanu, tijekom 2. i 3. lipnja, oboreni su apsolutni temperaturni rekordi. U gradu Omu je izmjeren temperaturni rekord od 35,1°C, što je za čak 20°C više od prosječne maksimalne temperature za početak lipnja. U Sapporu, glavnom središtu Hokkaida izmjeren je novi temperaturni rekord za lipanj od 32,9°C. Stari je rekord iznosio 31,9°C, a postavljen je još davnog 29. lipnja 1948. godine.

U mjestu Komaba, na otoku Hokkaidu, izmjerena je najviša temp. zraka od 37,8 – 3. lipnja 2014. godine, čime je izjednačen rekord za taj otok.

Vrućine su oduzele 4 života, više od 1600 ih je završilo u bolnicama.

Ekstremne vrućine zahvatile su i Meksiko. U sjevernim meksičkim državama Sonora i Chihuahua su u utorak na više stotina meteoroloških postaja izmjereni novi temperaturni rekordi za mjesec lipanj. U gradu Hermosillo koji je glavni grad države Sonora, 3. lipnja je izmjerena temperatura od 49,5°C, što je novi apsolutni temperaturni rekord. Stari rekord je iznosio 48,5°C.

Foto: crossed-flag-pins.com

Sličan sadržaj