Rekordni val prolazi Murskim Središćem, Sisak čeka teška noć (VIDEO)


Vrh vodnog vala Kupe noćas je prošao Karlovac, a na području Letovanića se očekuje tijekom dana. U Sisku se vodeni val na Savi očekuje večeras, a na Kupi tijekom noći – najnovije su procjene iz Hrvatskih voda. Zagrebom je noćas prošao vrh vodnog vala Save. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme – radi se o dosad nezabilježeno velikoj količini vode.

Rečeno je to na konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj Policije Vlado Dominić, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Zoran Đuroković, general HV-a Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička i drugi.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić rekao je kako se neće ostvariti najave da će savski sliv u značajnoj mjeri dodatno opteretiti vode iz susjedne BiH, jer je stanje danas bolje, ali da se sljedećih 6 do 8 dana predviđa kritična situacija u cijeloj Hrvatskoj. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 cm, najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 cm. Prema riječima Zorana Đurokovića vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma. Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 cm.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je naglasio kako je situacija pod kontrolom i da se jednaka pažnja u obrani od poplava poklanja svim naseljima bez obzira na broj stanovnika. Na sisačkom području za sada nema potrebe za evakuacijom, a kako je rekla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, sve je spremno i za tu situaciju. Ministar Ranko Ostojić i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obišli su potom Staro Praćno gdje stanovnici, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, od jučer neumorno pune vreće s pijeskom i nadvisuju tamošnji nasip.

Cijelu noć su mještani naselja u sisačkom Pokuplju zbog porasta Kupe gradili zečje nasipe. Pomaže im i vojska. U Letovaniću je proglašena opća opasnost zbog ugroze stambenog objekta, ali su vatrogasci uklonili opasnost. Nekoliko je gospodarskih objekata poplavljeno. Hrvatske vode su postavile pumpu kojom ispumpavaju zaobalne vode i vraćaju ih u korito Kupe. U nasipe je već ugrađeno 90.000 vreća s pijeskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mjestimice izbijaju podzemne vode. Još nema potrebe za evakuacijom stanovništa, iako je sve spremno za prihvat najugroženijih mještana.

Borba s vodom nastavljena je i na ugroženom području Žažine, gdje se nasipi zaštićuju folijama i vrećama s pijeskom. U porastu je i vodostaj Une, pa su na području Hrvatske Kostajnice proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a na jasenovačkom području danas je upućeno novih 130 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa 17 motornih vozila, koji će braniti područje od poplava, a na poplavama ugroženim područjima trenutačno je angažirano 415 pripadnika Oružanih snaga RH. Problema ima i u Petrinji. Vatrogasci i vojska noćas su se borili s nenadano naglim porastom zaobalnih voda koje su ugrozile 10-ak stambenih objekata.

Rekordni val prolazi Murskim Središćem

Kod Murskog Središća vodostaj Mure i dalje raste. Nakon što je sinoć probio rekord od 506 centimetara, jutros je u 8 sati izmjeren vodostaj od 535 centimetara s daljnjom tendencijom rasta. Na terenu su sve raspoložive snage. Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom. I dalje je za cijelo područje rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje obrane od poplave.

U Karlovcu prestanak opće opasnosti

U 10 sati sirene su u Karlovcu oglasile prestanak opće opasnosti, zbog znatnog opadanja vodostaja rijeka i činjenice da je veliki vodeni val prošao Kupom i kroz naselje Šišljavić te izašao nizvodno od cijelog gradskog prostora. U poplavljenom postrojenju gradskog pročistača otpadnih voda zadržalo se još samo desetak centimetara vode, pa je danas u funkciji. Razina poplave smanjena je prokapanjem krune nasipa, tako da je poplavna voda Korane iz prostora unutar nasipa mogla otjecati van prema Kupi.

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca zbog poplave, priopćeno je iz Ureda župana. Elementarna nepogoda proglašena je na zahtjev karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića. Nakon današnje sjednice karlovačkog Stožera za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik Jelić rekao je kako tek slijedi utvrđivanje štete, a prema dosad poznatim podacima, poplavljeno je oko 750 kuća.

Izvor: Hrt

Sličan sadržaj