Slovenija: Stanje na poplavljenim područjima se smiruje


Stanje u središnjim i istočnim dijelovima Slovenije, koje su zadnjih dana pogodile poplave, danas se smiruje, a rijeke Mura i Ljubljanica stagniraju.

Vodostaj rijeke Krke, gdje je zadnjih dana stanje bilo kritično, preko noći je pao za 20 centimetara, no još uvijek je poplavljen veći dio Kostanjevice na Krki te sela u okolici Šentjerneja, do kojih se može doći samo čamcima, a šteta na tom području procijenjena je na najmanje pet milijuna eura i počinje se sanirati.

Iako rijeka Mura stagnira, ocjenjuje se da će baš u tom sjeveroistočnom dijelu Slovenije najduže trajati dok se ne povuku vode koje su se proteklih dana izlile iz korita te mjestimice nanijele štete objektima i poljoprivrednim kulturama, makar su se razlile uglavnom unutar protupoplavnih nasipa.

Na području Ljutomera i Lendave proteklih je dana bilo više intrervencija dežurnih službi, vatrogasaca, a u nekim dijelovima istočne Slovenije bila je potrebna i intervencija vojske.

Vjeruje se da će najviše posla biti na saniranju ponovo aktiviranih ili novonastalih klizišta kojih je ovih dana zabilježeno više stotina te na otklanjanju posljedica nevremena i poplava na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi.

Narasle vode od subote su poplavile 300 kilometara cesta izazivajući prekide u prometu, ali i neke željezničke veze, a pod vodom je, po procjeni civilne zaštite, bilo više od tisuća objekata.

Šteta se još mora procijeniti, ali se vjeruje da će prijeći prag koji je potreban da se u lokalno financiranje šteta uključi država.

Izvor: Hrt

Sličan sadržaj